Innbyggerne krever nye takster på husene sine

Et svært godt besøkt folkemøte krevde mandag kveld at målselvpolitikerne snarest setter ned eiendomsskatten.

Boligfelt i Målselv

Mange innbyggere i Målselv reagerer på endringene i eiendomsskatten.

Foto: Arild Moe / NRK

Omtrent 150 møtte i det åpne møtet ei aksjonsgruppa hastig hadde invitert til på Rundhaug.

Edel Engen Vik var en av dem. Hun har fått en ekstra garasje på tomta, og mørkeloft og kjeller taksert som beboelsesrom. Hun har et klart krav til Målselv kommune:

– Når et firma gjør en dårlig jobb har man krav på at jobben blir gjort på nytt. Derfor mener jeg at firmaet som har målt eiendommene gjør det på nytt, og gjør en skikkelig jobb, sier Engen Vik til NRK.

Bakgrunnen for folkemøtet er at Målselv for første gang på ti år har gjort nye takseringer av eiendommene i kommunen. For noen av innbyggerne resulterte det i at eiendomsskatten ble nesten firedoblet, og det har skapt sterke reaksjoner.

Stall taksert som anneks

Under folkemøtet ble det fortalt historier om stall som er taksert som anneks, om veranda som er blitt til vinterhage, om frykt for at boliger blir umulig å selge på grunn av høy eiendomsskatt.

– Jeg mener eiendommene må takseres på nytt, fordi taksten er blitt for vilkårlig. Det sier Lars Tore Hansen, samfunnsviter og innleder på folkemøtet.

Mange mener ligningsverdien ville vært riktig å bruke?

– Ja, jeg støtter det. Ligningsverdien er en mer riktig størrelse å bruke, og det er jo faktisk skatteetaten som har lagd den takseringsløsningen, og den er jo gjenkjennbar også i egne ligninger. Det vil også koste mindre for kommunen å bruke, mener Lars Tore Hansen.

Folkemøte om eiendomsskatt i Målselv

Stort oppmøte på folkemøtet om eiendomsskatt i Målselv.

Foto: ARILD MOE / NRK

Politikere la seg flat

Sjelden har en politiker lagt seg mer flat – og fått applaus for det – enn Høyres gruppeleder Martin Nymo. Det samme gjorde ordfører Nils Ole Foshaug og Arbeiderpartiets gruppeleder Steffen Jakobsen.

– Når vi får så mye kritikk, må vi være ydmyk i forhold til at vi kunne gjort andre ting. Vi burde blant annet sendt ut takstgrunnlaget mye tidligere enn rett før første regning. Og i kommunestyret i desember burde vi endret promillen. Vi må også avvente klagebehandlingen på feilmålinger der man ser at markedsverdien som er satt er hinsides, sier Steffen Jakobsen.

Men noen har fått regning på mange titusen kroner som de har problemer å betale. Kan dere ikke bare slette dem, og sende ut nye?

– Det er vanskelig å slette regninger som er sendt ut. Uansett, betaler man for mye skal det tilbakebetales på de neste regningene.

Ut av det mer enn to timer lange folkemøtet mot økt eiendomsskatt kom et opprop som kommunestyret får seg forelagt onsdag. Da behandler politikerne den betente saka om økt eiendomsskatt i Målselv.