NRK Meny
Normal

Ingen tiltalte etter isbjørnulykke

Etterforskningen etter at en 17 år gammel britisk gutt ble drept av en isbjørn på Svalbard, er når avsluttet. Saken henlegges.

Isbjørn drept

Det var en 250 kilos hannbjørn som angrep teltleiren.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Polititjenestemenn hos Sysselmannen har gjennomført en rekke avhør og kartlagt hendelsesforløpet.

De har konkludert med at det var en rekke uheldige omstendigheter som var årsaken til at det ble et tragisk utfall.

Horatio Chapple

Det var Horatio Chapple (17) som ble drept av en isbjørn på Svalbard i august.

Foto: Jonathan Buckmaster

Angrepet av 250 kilos hannbjørn

Det var på morgenen 5. august at 17 år gamle Chapple ble drept og fire andre alvorlig skadd da en isbjørn angrep teltleiren med 13 deltakere fra BSES.

Det var en 250 kilos hannbjørn som angrep teltleiren. Obduksjonen av bjørnen viste at den var svært tynn, og at den mest sannsynlig hadde store smerter på grunn av tannpine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ingen tekniske feil

Det var satt opp snublebluss rundt teltleiren, og gruppen hadde med seg to signalpenner og rifle. Utstyret var testet på forhånd, men snubleblussene detonerte ikke da bjørnen gikk inn i leiren.

En leder forsøkte å avfyre skudd med rifla, men lyktes ikke. Da han fikk avfyrt rifla, hadde bjørnen allerede drept 17-åringen og skadd fire andre, blant annet ham selv.

– Tekniske undersøkelser har vist at det ikke var feil ved rifla, patronene eller snubleblussene, skriver Lars Erik Alfheim i en pressemelding på Sysselmannen sine hjemmesider.

Har påklaget avgjørelsen

Sysselmannen har ikke funnet at BSES eller enkeltpersoner handlet uaktsomt i strafferettslig forstand. Saken henlegges derfor som intet straffbart forhold.

Den avdødes foreldre har påklaget henleggelsen. Klagen behandles av Statsadvokatene i Troms og Finmark.