NRK Meny
Normal

– Bruker ulovlig tvang mot utviklingshemmede

Utviklingshemmede personer i Hammerfest blir utsatt for ulovlig tvang, og de får ikke den hjelpen de trenger.

Sykepleier

Et tilsyn fra fylkeslegen avslører at utviklingshemmede som har utagerende adferd og skader seg selv, ikke får den omsorgen de trenger i Hammerfest. De blir også utsatt for ulovlig tvang. Illustrasjonsfoto.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Fylkeslegen har avdekket flere lovbrudd i omsorgstjenesten i Hammerfest.

– Det er ganske alvorlig. Det er noe vi ikke tar lett på. Vi skal se på hva det betyr for oss, og for tjenestene vi gir ut til brukerne våre.

Det sier Linda Merete Jensen, som er pleie- og omsorgsfaglig ansvarlig i Hammerfest kommune. Hun har en stor jobb foran seg.

Fylkeslegen har nemlig avdekket at utviklingshemmede i kommunen får så dårlig omsorg at det bryter mot loven.

I de verste tilfellene blir det ikke satt i gang tiltak mot utagerende adferd og alvorlig selvskading, ifølge rapporten.

– Skal tvinges minst mulig

Kommunen bruker også ulovlig tvang mot de utviklingshemmede, kommer det fram av rapporten fra fylkeslegen.

Det skjer blant annet ved at de blir nektet å spise bestemte matvarer eller ikke får gjøre det de har lyst til.

– Vårt mål er selvsagt at bruk av tvang og makt skal ligge på et absolutt minimum, og at vi forsikrer faglig forsvarlighet i tjenesten, sier pleie- og omsorgsfaglig ansvarlig Linda Merete Jensen.

Hun sier problemene skyldes mangel på kompetanse.

Mangler faglig kompetanse

– Vi mangler ikke så mye folk, men det er mangelen på fagfolk som gjør at vi ikke får dekket det kompetansekravet som fylket har sagt, sier hun.

Flere vernepleiere må til, men dem er det ikke mange av i Hammerfest.

Det tror Jensen kan skyldes at folk må reise langt for å ta utdannelsen, samt at Hammerfest er en dyr by å etablere seg i.

– Vi ser at vi over tid har mangel på tilstrekkelig kompetanse i tjenesten, og det vil nok føre til at tiltak rettet mot brukere ikke alltid møtes med systematisk faglighet, sier Jensen til NRK.