NRK Meny
Normal

– Et fantastisk gledelig resultat

UP-leder Geir Marthinsen gikk årets første dag ut og takket alle veifarende etter at Troms ble det eneste fylket i landet der ingen mistet livet i trafikken i 2014.

Marthinsen

UP-sjef Geir Marthinsen er svært fornøyd med at 2014 ble et år uten trafikkdødsfall.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er et fantastisk gledelig resultat, og de som har de største æren for dette er selvsagt de som hver dag ferdes på veiene våre om de kjører, sykler eller går, sier UP-sjef i Troms og Finnmark Geir Marthinsen om twittermeldingen han postet 1. januar.

Laster Twitter-innhold

Fredag 2. januar de nasjonale tallene for antall trafikkdrepte lagt fram av Trygg Trafikk. Til sammen 151 personer mistet livet i trafikken i Norge i fjor. Dette er en nedgang på 20 prosent fra 2013.

Mange årsaker til lave tall

I Nord-Norge mistet til sammen 15 personer livet i trafikkulykker. Fem av disse i Finnmark og 10 i Nordland.

I Troms mistet ingen livet i trafikken i 2014, og fylket er dermed det eneste i landet som står uten et eneste trafikkdødsfall i løpet av fjoråret.

Marthinsen mener det er veldig vanskelig å peke på en enkelt årsak til nedgangen i dødstallene.

– Vi har fått bedre veier, bilene blir stadig bedre og tryggere og i tillegg har både UP og politiet økt kontrollaktiviteten. Vi må også ta med at flaks spiller en rolle. Det har vært små marginer ved flere ulykker som gjør at det ikke har blitt dødsfall, sier Marthinsen.

Fartskontroll

Geir Marthinsen gir flere kontroller deler av æren for lave dødstall i trafikken.

Foto: Politiet

Ingen dødsfall på «dødsvei»

Heller ikke på E8 gjennom Lavangsdalen var det noen alvorlige ulykker i 2014. Strekningen har tidligere vært svært ulykkesutsatt, og det har vært flere dødsulykker.

Blant annet omkom fem personer i januar 2011 da en buss og flere personbiler kolliderte i Lavangsdalen.

Ved slutten av 2013 ble byggingen av midtdelere gjennom Lavangsdalen ferdigstilt, etter en langvarig kamp for sikring av veien. Siden da har det ikke vært dødsulykker på veien.

Det er første gang i historien at Troms fylke har stått uten trafikkdødsfall gjennom et helt år. På landsbasis har dette bare skjedd en gang før, i Finnmark i 2012.

Avhengig av dem som ferdes i trafikken

Marthinsen sier at nulltallet fra 2014 kan bli vanskelig å opprettholde i 2015, men han har en oppfordring til de samme som han roset for fjorårets gode statistikk.

– Vi er veldig avhengige av at de veifarende opptrer med fornuft og en adferd det står respekt av. Gjør vi alle det, kan vi kanskje få gode tall i trafikken også for 2015.

I en pressemelding fra Statens vegvesen står det at man må tilbake til 50-tallet for å finne tilsvarende lave dødsfall i trafikken i Nord-Norge. Åtte av de drepte i nord mistet livet i utforkjøringer, fire av de drepte var fotgjengere og tre mistet livet i møteulykker i de tre nordligste fylkene.