NRK Meny
Normal

Ingen fra Helse Nord til Haiti

Men mange vil dra.

Ei jente får medisinsk hjelp i Port-au-Prince

Ei jente får medisinsk hjelp i Port-au-Prince.

Foto: Carl Juste/ The Miami Herald / Scanpix/AP

35 helsearbeidere i Nord-Norge har til nå meldt sin interesse for å delta i hjelpearbeidet i Haiti.

Fikk kontrabeskjed

Men de har nå fått vite fra Helse- og omsorgsdepartementet at det ikke blir sendt flere norske hjelpearbeidere til det jordskjelvrammede landet nå.

Magne Johnsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge forteller at de fikk kontrabeskjeden fra departementet etter å ha jobbet intenst med dette i går torsdag.

– Først fikk vi en forespørsel fra departementet om vi hadde helsepersonell som kunne reise til Haiti sammen med Røde Kors. Men i går fikk vi beskjed om at de ikke har noe mottaksapparat for helsearbeiderne i Haiti, og at det derfor foreløpig ikke er aktuelt å sende helsepersonell dit, sier Johnsen til NRK.

- Viktig å stille opp

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge er det en lang tradisjon på å la ansatte delta i internasjonalt hjelpearbeid ved krig og katastrofer.

– Som forventet så er det mange hos oss som vil delta i hjelpearbeidet, og det er veldig positivt. Vi mener det er viktig å stille opp når det skjer katastrofer, og mange helsearbeidere i nord har allerede fått erfaring fra slikt hjelpearbeid sier han.

Johnsen opplyser at Helse Nord fortsatt en beredskap i forhold til å sende personell til Haiti senere dersom det skulle bli behov.

Vil ikke gjøre kaoset større

- Det er de store internasjonale hjelpeorganisasjonene som har ansvaret for hjelpearbeidet på Haiti i samarbeid med FN. Det sier Trond Viken, informasjonssjef Trond Viken i UD.

Han sier det er riktig at det er gjort en kartlegging i forhold til om helseforetakene kan avgi personell, men at de har fått beskjed fra FN at det ikke er behov for flere sykehus nå.

- En del norske helsarbeidere har dratt til Haiti med feltsykehuset til Røde Kors. Det skal også gjøres en viktig jobb på bakken med å blant annet sikre folk rent drikkevann. Kirkens Nødhjelp gjør en viktig jobb med å få på plass vannrenseanlegg sier Viken.

- Det er viktig at norske myndigheter ikke bidrar til å gjøre kaoset større, ved å sende for mye folk inn.

Norge har bevilget 40 milloner kroner til jordskjelvkatastrofen som går via hjelpeorganisasjonene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.