Hopp til innhold

Ingen fra Helse Nord til Haiti

Men mange vil dra.

Ei jente får medisinsk hjelp i Port-au-Prince

Ei jente får medisinsk hjelp i Port-au-Prince.

Foto: Carl Juste/ The Miami Herald / Scanpix/AP

35 helsearbeidere i Nord-Norge har til nå meldt sin interesse for å delta i hjelpearbeidet i Haiti.

Fikk kontrabeskjed

Men de har nå fått vite fra Helse- og omsorgsdepartementet at det ikke blir sendt flere norske hjelpearbeidere til det jordskjelvrammede landet nå.

Magne Johnsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge forteller at de fikk kontrabeskjeden fra departementet etter å ha jobbet intenst med dette i går torsdag.

– Først fikk vi en forespørsel fra departementet om vi hadde helsepersonell som kunne reise til Haiti sammen med Røde Kors. Men i går fikk vi beskjed om at de ikke har noe mottaksapparat for helsearbeiderne i Haiti, og at det derfor foreløpig ikke er aktuelt å sende helsepersonell dit, sier Johnsen til NRK.

- Viktig å stille opp

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge er det en lang tradisjon på å la ansatte delta i internasjonalt hjelpearbeid ved krig og katastrofer.

– Som forventet så er det mange hos oss som vil delta i hjelpearbeidet, og det er veldig positivt. Vi mener det er viktig å stille opp når det skjer katastrofer, og mange helsearbeidere i nord har allerede fått erfaring fra slikt hjelpearbeid sier han.

Johnsen opplyser at Helse Nord fortsatt en beredskap i forhold til å sende personell til Haiti senere dersom det skulle bli behov.

Vil ikke gjøre kaoset større

- Det er de store internasjonale hjelpeorganisasjonene som har ansvaret for hjelpearbeidet på Haiti i samarbeid med FN. Det sier Trond Viken, informasjonssjef Trond Viken i UD.

Han sier det er riktig at det er gjort en kartlegging i forhold til om helseforetakene kan avgi personell, men at de har fått beskjed fra FN at det ikke er behov for flere sykehus nå.

- En del norske helsarbeidere har dratt til Haiti med feltsykehuset til Røde Kors. Det skal også gjøres en viktig jobb på bakken med å blant annet sikre folk rent drikkevann. Kirkens Nødhjelp gjør en viktig jobb med å få på plass vannrenseanlegg sier Viken.

- Det er viktig at norske myndigheter ikke bidrar til å gjøre kaoset større, ved å sende for mye folk inn.

Norge har bevilget 40 milloner kroner til jordskjelvkatastrofen som går via hjelpeorganisasjonene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark