NRK Meny
Normal

Finner ikke eieren av laksen

For 13 måneder siden rømte opp mot 15.000 oppdrettslaks i Altafjorden. Nå har en ny sesong startet for laksefiskerne i den berømte elva.

Her røsker de rømt oppdrettslaks ut av fjorden.

Det var i April i fjor at folk i Kåfjord i Alta kunne starte laksesesongen noe tidligere enn planlagt. På kroken kunne man få rømt oppdrettslaks, men fortsatt er det ingen eiere som har meldt seg. Foto: Kai Erik Bull.

En ny laks har allerede tatt kroken i Altaelva, kjent for sin storvokste laks og eksklusive fiske.

Fiske i Altaelva

Kai Henning Skimelid (t.h.) og Karstein Karlsen har her sikret seg en storlaks under laksefisket i Altaelva, et tidligere år. I år er Skimelid en av fiskerne som er bekymret, etter som det kommer stadig mer rømt oppdrettslaks opp elva.

Foto: Kai-Erik Bull

Laksefiskerne var på plass da sesongen som vanlig startet natt til 1. juni, men mange av fiskerne i elva er bekymret.

Årsaken er at det stadig kommer mer oppdrettslaks i den verdensberømte elva.

– Jeg fikk det i fjor, og det er jo ikke bra, sier laksefisker Kai Henning Skimelid.

Denne gangen er det en overvintret laks han nettopp har fått på kroken, men som likevel skal få friheten tilbake.

I april i fjor rømte opp mot 15.000 laks i Altafjorden. Politiet har ennå ikke klart å finne ut hvem som eide laksen. Det synes ledelsen i selskapet som forpakter Altaelva er underlig.

– Etter det jeg forstår sitter de på biologisk materiale som kan brukes som bevis. Jeg vet ikke mer enn det jeg har lest i avisen, men det er jo litt spesielt, sier Ivar Leinan som er leder i Alta laksefiskeri interessentskap.

Laks rømt

I tre dager i fjor vår kunne folk i Kåfjord fiske laks med settegarn og drivgarn, etter tillatelse fra Fylkesmannen i Finnmark.

Foto: Kai-Erik Bull

– Ingen har vedkjent seg fisken

Dersom politiet finner ut hvem som eier fisken venter bøter på flere millioner kroner.
Men, de trenger enda mer tid til etterforskning.

– Vi har noen få avhør igjen, men så snart de er tatt regner vi med at saken er klar for påtaleavgjørelse.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

Thomas Eliassen Darell

Politiadvokat Thomas Darell sier det ennå gjenstår noen avhør. Fordi ingen har vedkjent seg fisken har politiet brukt ekstra tid på å etterforske dna og for å utelukke kilder.

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

– Det har ikke vært noen som har vedkjent seg fisken, derfor har vi måttet bruke tid på å analysere DNA og etterforske for å utelukke kilder, sier Thomas Darell, som er fungerende påtaleleder i Vestfinnmark politidistrikt.

Tre av fire laks var oppdrettsfisk

Forskningsfiske i fjor høst ga nedslående resultater. Hver fjerde laks som ble tatt var oppdrettsfisk, og i den øverste delen av elva var tre av fire laks oppdrettsfisk.

Ivar Leinan

– Nå håper vi det er noen som tar rev i seilene og får stoppet rømmingene, sier lederen av Alta laksefiskeri interessentskap Ivar Leinan, som er bekymret for Altaelvas fremtid.

Foto: Inger Elin Utsi / NRK

Ivar Leinan mener elvas omdømme står i fare om dette får fortsette.

– Hvis det fortsetter slik det har vært det siste tiåret med rømt oppdrett er det virkelig grunn til å bli bekymret. Nå håper vi det er noen som tar rev i seilene og får dette stoppet, sier lederen av Alta laksefiskeri interessentskap.

Mer enn ett år etter at 15 tusen oppdrettslaks rømte ut i Altafjorden har politiet fortsatt ikke funnet ut hvem som eide fisken som forsvant.
Det bekymrer laksefiskerne i Altaelva, der årets sesong starta natt til 1. juni.