NRK Meny
Normal

– Ikke overrasket over amerikanske ubåter i Barentshavet

De internasjonale spenningene mellom Russland og vesten gjør at det ikke er overraskende at amerikanske ubåter patruljerer nær Russland, mener redaktør i Barents Observer.

Sikkerhet i nord

En amerikansk ubåt bryter isen i Arktis.

Foto: US Europe Command

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen, redaktør i Barents Observer.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Det er ingen stor overraskelse at amerikanske ubåter går nært opp ril russisk territorium, særlig i disse tider når Nordflåten tilføres nye ubåter. Vi har litt internasjonal spenning nå, og da er det naturlig at amerikanske ubåter seiler inn mot kysten av Kolahalvøya for å få med seg aktiviteten på russisk side, sier redaktør i Barents Observer, Thomas Nilsen.

Tidligere denne uka meldte russiske media at fly og fartøy fra den russiske Nordflåten tvang en amerikansk atomubåt bort fra Barentshavet forrige torsdag.

Under patruljering i Barentshavet forrige uke oppdaga den russiske Nordflåten en fremmed ubåt, antatt å være en atomdrevet amerikansk angrepsubåt av Virginia-klassen, skriver russisk presse.

En gruppe med fartøy samt anti-ubåt fly ble sendt til området, og det var kontakt med ubåten i 27 minutter. Deretter skal den russiske styrken ha drevet ubåten bort fra russiske grenseområder, skriver nyhetsbyrået Itar-Tass.

USAs Europa-kommando, EUCOM, tilbakeviser påstandene, men seniorforsker Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier mener likevel at opplysningene i russisk presse kan være korrekte.

Også Nilsen mener det er logisk at amerikanske ubåter nå beveger seg inn i Barentshavet.

Tidligere denne uka ble det også kjent at den amerikanske hæren for første gang skal lagre stridsvogner i militærlagrene de har i Midt-Norge.

Ifølge oberst Ebbe Deraas, er den amerikanske oppgraderingen av utstyr til marinekorpset, en videreføring av forhåndslagringen som har vært i Trøndelag siden tidlig på 1980-tallet. Han kaller det en operasjonalisering av avtalen Norge har med USA, og som ble reforhandlet i 2006.

Aldri før har det blitt gjort så store utskiftinger av det amerikanske militære utstyret på norsk jord.