NRK Meny
Normal

Ikke overrasket over stor EU-motstand i nord

Krisenyheter fra EU og et Nord-Norge som går så det suser, gjør nordlendingene skeptisk til EU, mener europaminister Elisabeth Aspaker.

Elisabeth Aspaker

Elisabeth Aspaker synes synes det er en utfordring at vi har en EØS-avtale der beslutningene tas i Brüssel uten at Norge sitter ved bordet og kan ha et ord med i laget.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

– Jeg er ikke overrasket, sier Elisabeth Aspaker (H).

Uker etter Storbritannias overraskende «Brexit» viser en fersk meningsmåling gjort av InFact på vegne av NRK og Avisa Nordland at stemningen for EU-medlemsskap er lunken også her til lands.

I alle fall blant nordlendingene. Hele 79,1 prosent av de spurte i Nord-Norge sier de er imot et norsk medlemskap i EU.

Aspaker mener årsakene til nordlendingenes skepsis er todelt:

– Mye av nyhetene fra EU de senere årene har vært veldig krisepreget. Stor ledighet, lavere vekst, flyktningkrise, terrorangrep og så videre. Og så det at Nord-Norge går så det suser, bokstavelig talt, i Nord-Norge, sier hun.

– EØS fungerer

 Torbjørn Røe Isaksen

EU PÅ IS: I 2013 sa Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen at partiet legger saken på is.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Aspaker er selv fra Harstad i Troms. Hun viser til at i tidligere, nasjonale meningsmålinger viser at selv folk som stemmer Høyre, ikke er enig i eget parti om EU-saken.

Høyre har lenge jobbet for at Norge skal bli med i EU, men i 2013 sa Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen at partiet legger saken på is.

– Aspaker, ligger EU-saken fortsatt på is i Høyre?

– Programprosessen vil avgjøre hvordan formuleringer vi skal ha i den neste stortingsperioden når det gjelder forholdet til EU, sier hun.

– Vi synes det er en utfordring at vi har en EØS-avtale der beslutningene tas i Brüssel uten at Norge sitter ved bordet og kan ha et ord med i laget. Men på en annen side ser vi at EØS-avtalen fungerer, og den gjør at norsk økonomi og industri gjør det bra.

Fornøyd fiskarlag

Lederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen

ederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, er fornøyd med den massive motstanden mot EU i nord.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Fiskeri har tradisjonelt vært den viktigste årsaken til EU-motstand i nord. Leder i Norges Fiskarlag Kjell Ingebrigtsen er glad for at et stort flertall av folk i nord er imot et norsk medlemskap i EU:

– Vi er herre i eget hus. Vi bestemmer hvordan vi skal høste de ulike fiskeartene, og vi har større mulighet til å påvirke den faktiske arbeidsdagen som skal foregå på havet og ressursene som skal høstes av og tages på land, sier han.

En god EØS-avtale er viktig for Norge, med tanke på de fordeler den bringer ved seg, mener Europaministeren.

– EU representerer det største og viktigste markedet for norsk eksport, og fiskerinæringen som er viktig i Nord-Norge sender to tredjedeler av all fisk til utlandet, går til et godt betalende nærmarked i EU, sier Aspaker.