Hopp til innhold

Ikke gi julegrana varmesjokk

Den tradisjonelle norske grana er fortsatt det mest populære juletreet her i landet. Men den er også det treet som lettest slipper nålene.

Juletre
Foto: Nordahl, Aleksander / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jan-Ole Skage er juletreforsker ved Norsk institutt for skog og landskap.

– Vi har over ti ulike arter å velge mellom, og de fleste av dem drysser mindre enn den tradisjonelle grana, forteller Skage til nettstedet forskning.no

Sammen med kolleger har han laget en juletreguide som kan hjelpe deg med å forlenge levetiden til juletreet ditt.

Akklimatisering viktigst

Berit Skåtøy er en av bidragsyterne til juletreguiden. Hun forteller at akklimatiseringen fra kulda ute til varmen inne er viktig.

– Alt for mange synder mot å akklimatisere juletreet før det tas inn i stua. Det er viktig å la treet få en myk overgang fra sprengkulda ute til tjue grader pluss i stua, forteller hun.

Og hun fortsetter:

– Dersom du tar treet rett inn i her kan det jo være over 30 graders temperaturforskjell. Uten akklimatisering får treet varmesjokk og nålene faller av ganske raskt, forteller Skåtøy.

Edderkopper jakter byttedyr i juletreet

Edderkopper jakter byttedyr i julegrana di.

Foto: Lars Sandved Dalen / Skog og landskap bildearkiv

Gi treet varmt vann

Når treet er godt plassert i stua er det viktig at det får vann, gjerne varmt vann i juletrefoten. Varmt vann løser opp kvaestoffene.

Når vi sager nedre del av stammen for at treet skal passe i juletrefoten eller få riktig høyde begynner treet å «blø». Det er en del av treets forsvarsreaksjoner.

Varmt vann hindrer kvaedannelsen og tilstopping av årene inne i stammen. Og da kan vannopptaket skje lettere.

– Tenk på treet som en vakker langstilket rose, behandle juletreet omtrent som du ville gjort med vanlige snittblomster, er tipset fra Skåtøy.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark