Normal

Ikke alle vårtegn er like vakre

TROMSØ (NRK): Hundebæsj, sigarettsneiper og gamle snusposer er noe av søppelet snøen barmhjertig har skjult i vinter, og som nå kommer til syne. De siste årene har det blitt særlig mer av sistnevnte i bybildet.

Hundebæsj, sigarettsneiper og gamle snusposer er noe av søppelet snøen barmhjertig har skjult i vinter, og som nå kommer til syne.

Det har smeltet mye snø i sentrum de siste dagene, og det har gjort at en del søppel har kommet til syne.

I det siste har snøen smeltet noe i Tromsø, og det har gjort at blant annet sigarettsneiper og plast har kommet til overflaten.

– De siste årene har det blitt særlig mer av gamle snusrester fordi det har blitt flere og flere snusere. Det er synd, for snus brytes saktere ned i naturen enn røyk. Det har også blitt noe mindre sneiper de siste årene, sier Hugo Andreassen, driftsleder for park i Bydrift.

Magne Westby, som er i sentrum med datteren Hanna (5), synes søppelet som har kommet til syne i det siste er skjemmende for bybildet.

Magne Westby og Hanna (5)

Magne Westby synes søppelet i bybildet er skjemmende for Tromsø. Her med datteren Hanna (5).

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Det er dårlig at en del snusere kaster snusen rett på bakken. Nå er det veldig mye turister i byen, og søppelet gir et dårlig førsteinntrykk, sier han og peker på sigarettene og sneipene som ligger strødd rundt en benk i Storgata.

Får ikke fjernet det ennå

Bydrift opplyser at de i praksis ikke får plukket opp små snusbiter og gamle sneiper fra bakken for tida.

Viljar Dunderowic og Christian Karlsen

Viljar Dunderowic og Christian Karlsen (begge 18) synes det ser særlig ille ut i «røykehjørnet» på skolen, men de sier at det blir bedre etter skolens årlige vårrengjøring.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Vi prøver å fjerne det mest graverende søppelet for hånd, men det er kostemaskiner som skal fjerne det minste søppelet – som snus. Disse maskinene kan vi bruke først når det blir bart og helst plussgrader ute, sier enhetsleder Jan Kåre Larsen.

Ifølge Bydrift har det ikke blitt en større mengde søppel i Tromsø-gatene de siste årene. Larsen sier at problemet ikke er mangel på søppelkasser, men at folk slipper søppelet rett ned på bakken.

Søppel ved Kongsbakken vgs.

Det er flust av sigarettsneiper og snusrester i 'røykehjørnet' på Kongsbakken videregående skole.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Vårdugnad på Kongsbakken

Torunn Reigstad mener at man må regne med at det kommer en del søppel til syne nå.

Men det er selvsagt ikke hyggelig. Det eneste som hjelper er at hver enkelt blir flinkere til å kaste i søppelkassene. De er jo tilgjengelig overalt, sier hun.

Også på Kongsbakken videregående skole har en del søppel kommet til syne, særlig i det såkalte «røykehjørnet» i skolegården.

– For det første ser det veldig stygt ut, for det andre er det miljøforurensning. Det er trist å tenke på alle dyrene som kommer over søppelet og som kanskje får det i halsen og dør, sier Oda Iversen (18).

Steffen Grønmo (18) og Oda Iversen (18).

Steffen Grønmo og Oda Iversen (18), begge elever ved Kongsbakken videregående, bedyrer at de ikke er blant dem som kaster snus og røyk på bakken.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Det er Steffen Grønmo (18) enig i.

– Også er det forferdelig ekkelt å tenke på at man går opp i all mulig slags skit, blant annet snus, og drar dette med seg hjem, sier han.

Lena Gustavsen Nymark, leder for Sentrumsforeninga i Tromsø, sier at snusrester og annen søppel naturlig nok ikke gjør butikkene attraktive.

– Alle har et ansvar for å holde det pent i gatene når snøen forsvinner. Vi oppfordrer alle butikk- og gårdeierne til å rydde litt ekstra når det blir bart i gatene, sier hun.