NRK Meny
Normal

Over 100.000 barn reiser alene med fly: – Vi får ikke plass til alle bestandig

Norge er det landet i Norden hvor desidert flest barn reiser alene med fly. De siste tallene viser at over 100.000 barn flyr uten voksne med norske flyselskaper i året, og det skjer at det ikke er plass til alle barna om bord.

Mange barn reiser alene

For å kunne ivareta barn som reiser alene på en trygg måte, må flyselskapene sette begrensninger på antall barn per flyvning.

Foto: Rune Kjær Valberg

– Vi må si nei hvis det blir for mange barn på en avgang. Dette for at vi skal sikre at vi kan levere en trygg og god service som dette krever, sier pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø til NRK.

Både SAS og Norwegian har satt en begrensing på maks åtte barn under 12 år på sine flyvninger innenlands.

– Det er nødvendig med en grense på hvor mange barn som kan reise alene på våre fly. Fordi at de kabinansatte, i tillegg til å passe godt på de små, også skal ha nok tid til å ivareta alle passasjerene om bord, og gjennomgå sine rutiner og arbeidsoppgaver, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Astrid Mannion.

– Bestill tur til barn i god tid før reise

I Norwegian kjenner de ikke til konkrete tilfeller hvor det har vært over åtte barn som skulle reise alene samtidig, mens i SAS har det hendt.

Tormod Sandstø

Pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø sier at de av og til må si nei til barn som skal reise alene, på grunn av sprengt kapasitet.

Foto: Bjørn H. Stuedal / Telenor

– Vi har opplevd at det har vært for mange barn som har bestilt plass på en avgang. Spesielt i ferier og høytider da flest barn reiser alene. Det er mest trøkk i sommerferien, men deretter også jul, vinterferie og påske, sier Tormod Sandstø i SAS.

Sandstø har ikke oversikt over hvor ofte det skjer at det blir over åtte barn på en flyvning, og at de må si nei.

– Da er vi behjelpelige med å prøve finne en ny avgang til dem. Første fredagen i fellesferier er som regel da vi sliter mest med å finne plass til alle. Vi anbefaler alle å bestille barns reise i god tid før avreise for å være sikker på at barnet får en bekreftet plass, forteller Sandstø.

Over 30 prosent økning på ti år

Tallene fra de norske flyselskapene viser at det aldri har vært flere barn som flyr alene. Til sammen er det godt over 100.000 som flyr uten voksne årlig. I SAS alene var det 60.000 barn.

– Det er helt klart mest av våre naboland. Det sier litt om at nordmenn er et reisende folkeslag, men også at vår geografi og størrelse gjør at for mange er fly det eneste alternativet når en skal reise et visst stykke, sier Sandstø.

For SAS tilsvarer det en økning på over 30 prosent siden 2004.

– Vi er stolt over den tilliten familiene viser ved å la barna fly med oss, og det er en oppgave vi tar på største alvor, sier pressekontakt Tormod Sandstø til NRK.

Også i Norwegian er det blitt svært populært at barn reiser alene med fly.

– Vi har tusenvis av barn som reiser med oss alene hvert år. Og vi opplever at flere barn reiser alene i forbindelse med ferier som jul- og sommerferie, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Astrid Mannion.

– Individuelt når barn er klar til å fly alene

Barneombudet har i flere år hatt fokus på barn som reiser alene. I samarbeid med barnepsykolog Magne Raundalen har de derfor utarbeidet en veileder på nett hvor de gir sine anbefalinger ut fra samtaler med folk i reiselivsbransjen og en spørreundersøkelse blant foreldre som lar ungene sine reise alene.

Flyselskapene SAS og Norwegian har satt en aldersgrense på fem år for å reise alene, men ifølge veilederen er det individuelt når barn er klar til å fly alene.

– Vi anbefaler ikke uten videre at femåringer reiser alene på fly. For de minste barna kreves det mye forberedelse og trening. Foreldre bør alltid ha en personlig kontakt med en kabinansatt, gjerne ved at de får følge barn inn i flyet, står det i veilederen på nett.

Barneombudet mener at fly i de fleste tilfeller er det beste alternativet for barn som reiser alene over lange strekninger.

– Flytur kan i mange tilfeller være det beste, i og med at du kan følge barnet inn til gaten og hente det ved flyutgangen. Det er også lettere for en ansatt å holde øye med barnet ditt, enn det vil være på tog og buss som stopper mange steder.

Norsk serie om ungar som skal meistre ting og tore å gjere noko dei aldri har gjort før.
Ida sin mamma og pappa er skilt og bur langt vekke frå kvarandre. Når Ida skal besøke pappa må ho og storebror fly åleine. Det synes Ida av og til er skummelt, men samtidig er det kjempefint å besøke pappa og venner der ho budde før.

Se klipp fra NRK-serien "Klart eg kan" om Ida som reiser alene.