NRK Meny
Normal

I sommer får ungene lære seg kunsten å kunne kunst

Sommeren i nord har ikke bare vært til å skryte av, og da kan det være en utfordring å finne på aktiviteter til de minste. Men i Harstad er det muligheter for å ha en kreativ sommerferie.

Sommeren i nord har ikke bare vært til å skryte av, og da kan det være en utfordring å finne på aktiviteter til de minste. Men i Harstad er det muligheter for å ha en kreativ sommerferie.

– Kunst er på en måte å fortelle en historie uten å si noe eller å skrive noe, sier Julie Marie Aguedo.

Hun er en av ti barn mellom seks og ti år som har kreativ sommerferie i Galleri Nord-Norge i Harstad. Der får ungene utfolde seg kreativt over en hel uke.

– Jeg har tenkt å lage blomster, der en er misunnelig på den andre. Historien handler om at det ikke er lurt å være misunnelig, forteller Julie Marie til NRK.

Ida Haugsmark lærer seg kunst i sommer

Ida Haugsmark lærer seg kunst i sommer.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Kunst viser hva vi føler og tenker

Ida Haugsmark er dypt konsentrert mens hun er i gang med å lage en tegneserie om hvordan jorda ble til.

– Det startet med et stort bang, sier Ida som ikke har noe imot å bruke en del av sommeren inne.

– Det er morsomt fordi jeg får tegne og lære meg mer om kunst. Kunst viser hva vi føler og tenker.

Bak det hele står Dora Galveia. Hun kom til Harstad fra Portugal for fire år siden. Siden har hun, gjennom Doras Kunstkoffert, lagt til rette for kunstformidling til barn og unge.

– Dette er fantastisk, sier hun.

– Liker kunst veldig godt

For i hver skoleferie gjennom året og på lørdager gir hun et slikt tilbud til barn i Galleri Nord-Norge. På den måten lærer ungene både å skape og betrakte kunst. De lærer også ulike tegneteknikker, og det hele avsluttes med en egen utstilling.

– Det vanskeligste var da vi skulle bruke ispinner for å skrape bort svart maling for å få fram fine farger, sier Elias Vasseng som har laget en nonfigurativ, litt dyster tegning.

Eirunn Amalie Vabog synes det er veldig gøy å lære om kunst i sommer.

– Jeg liker kunst veldig godt.

Hvorfor det egentlig?

– Det er fine farger og fine mønstre.

Eirunn Amali Vabog lærer seg kunst i Harstad

Eirunn Amalie Vabog blir inspirert av kunsten.

Foto: Nils Mehren / NRK

– De forstår og vil vite mer

Til inspirasjon bruker Dora utstillingene i Galleri Nord-Norge. De diskuterer seg gjennom årets Festpill-utstilling.

– Når vi har en fantastisk utstilling kan vi prøve å forstå bedre hva kunstnerne vil si og fortelle oss. Jeg synes dette går kjempebra, fordi ungene forstår og de vil vite mer. Hvis vi forstår hverandre gjennom kunst, så kan vi være bedre mennesker, sier Dora Galveia.

– Første gang var jeg litt nervøs, men så ble det gøy. Det er litt dumt å gå glipp av sommeren, men jeg får prøve nye ting og det er jeg glad for. Jeg har også fått nye venner, sier Elias.