I kveld starter adventsserien: – «Nordnorsk julesalme» er et mesterverk

– Jeg kjemper med gråten hver eneste gang jeg skal synge sangen, sier Jørn Hoel. Han er gjest i det første programmet i NRKs adventsserie.

Adventsserie

Programleder Morten Kræmer samtaler med artisten Jørn Hoel om advent.

Foto: Harald Albrigtsen

Fire søndager i advent møter vi fire flotte artister i studio i Tromsø. De fremfører sanger som betyr noe ekstra for dem i adventstiden, og samtaler med programleder Morten Kræmer om forventninger, håp og tro.

I det første programmet som sendes klokka 18.30 søndag på NRK1 og tv.nrk.no – er tromsøværingen og musikeren Jørn Hoel gjest.

Typisk mannfolk

Hoel og Kræmer drøfter store spørsmål som: Hva betyr adventstiden, og hva er det viktig å være opptatt av?

– Jeg stresser voldsomt fram mot jul, Jeg er verdens sløveste til å kjøpe julegaver, et typisk mannfolk, sier Jørn Hoel med glimt i øyet.

Adventsserie

Jørn Hoel synger blant annet «Nordnorsk julesalme».

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

– Og jeg spiser aldri pinnekjøtt før julaften, fortsetter artisten som synes maten i jula er kjempeviktig, og som har gjort matlaging til sin viktigste hobby.

– Jeg har et nærmest religiøst forhold til det som skal tilberedes, gjerne til tonene av rolig jazz.

De evige ordene

Derfor passer det fint at kapellmester i studio er jazzpianist Jan Gunnar Hoff. Han bidrar blant annet med sin egen versjon av julesalmen «Mitt hjerte alltid vanker».

I tillegg til sine kjæreste hitlåter synger Jørn Hoel sin versjon av «Nordnorsk julesalme» som for ham er den viktigste av alle julesalmene.

Trygve Hoff skrev salmen mot slutten av sin levetid. Den minner om «de evige ordene» som betydningsfulle i mørketidslandet opp mot jul.

– Salmen er et mesterverk, ikke bare for folk i nord, men for alle som hører på, sier Jørn Hoel.

– Jeg kjemper med gråten hver eneste gang jeg skal synge den.

Fire nordnorske artister

Fire nordnorske artister skal gjeste programmet. Utenom Maria Haukaas Mittet får vi høre musikk av Ola Bremnes, Anne Nymo Trulsen og Jørn Hoel.

– I hvert program tenner vi et lys, slik at vi ender opp med fire lys i det siste programmet, sier programleder Morten Kræmer, som ser fram til adventstiden.