Ekslusiv jobb som isbjørnvakt

Andreas Eriksson fra Sverige slo 300 søkere og har fått jobb som isbjørnvakt på Svalbard.

Andreas Eriksson, isbjørnvakt på Svalbard
Foto: Ingunn Loeyning

Snekkeren Andreas Eriksson går straks i gang med jobben som rundt 300 personer hadde søkt på. Han skal være isbjørnvakt for et felt i Hornsund hvor det skal arbeides med dokumentering av kulturminnesmerker.

Han ser fram til en spennende jobb.

– Det er en spennende utfordring og jeg hadde vært isbjørnvakt i 2009 hos sysselmannen her. Så jeg tenkte det var verdt å søke i alle fall, og dette blir en spennende utfordring, sier Eriksson til NRK.

Eriksson er svensk og flyttet til Svalbard siden 2006 for å jobbe som snekker.

– Jeg ville gjøre noe nytt, så jeg søkte på en jobb her og så har det bare gått videre. Det var meningen at jeg skulle være her i seks måneder, og nå har jeg vært her i syv år. Det er et fantastisk sted.

Råd til Svalbardturister

Han har i løpet av sine år på Svalbard sett isbjørn tidligere, både på jobb hos sysselmannen og ute på tur.

– Vi har sett en hel del bjørn ute på tur og da har vi holdt oss på avstand og beundret dem. Nå blir oppgaven min å se til at de som arbeider i feltet skal få jobbe i ro, sier han.

Isbjørn

Denne karen skal Eriksson holde utkikk for i sommer.

Foto: John E. guldahl

Hans råd til turister som kommer til Svalbard for å se isbjørn, er å la bjørnen være i fred.

– Man skal ikke forstyrre bjørnen, men man kan beundre den på avstand. Det er jo en bonus om man får se isbjørn her, så det skal man kose seg med. Å holde avstand er nok det beste rådet jeg kan gi, sier Eriksson.