NRK Meny
Normal

I denne byen står de nå uten lege

Etter en konflikt med arbeidsgiveren sin, forlot den eneste legen i Barentsburg den russiske gruvebyen på Svalbard denne uka.

Barentsburg

Det bor i underkant av 400 mennesker i Barentsburg.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

– Jeg har ikke fått lønn for de siste to månedene, og har heller ikke fått den betalingen jeg har krav på de første fire månedene av kontrakten min, sier lege Ibrahim Pliev som en forklaring på hvorfor han denne uka brått forlot Barentsburg.

Det bor i dag i overkant av 400 russiske og ukrainske gruvearbeidere i Barentsburg, en by som er drevet og eid av det statlige russiske gruveselskapet Trust Arktikugol.

Pliev hadde så stort hastverk med å forlate Barentsburg at han ønsket å gå til fots til Longyearbyen, som ligger over fire mil i luftlinje fra den russiske gruvebyen ved Grønnfjorden.

Ville gå til Longyearbyen

Uten våpen som beskyttelse mot Isbjørn, i snø og minus femten grader, ville det vært en risikabel ferd. Pliev ble omsider hentet med snøskuter av to venner fra Longyearbyen på onsdag.

Det nærmeste legetilbudet for befolkningen i Barentsburg er nå på sykehuset i Longyearbyen. Det er ikke veiforbindelse mellom de to bosettingene, og man må bruke snøskuter eller helikopter for å reise mellom Barentsburg og Longyearbyen vinterstid.

Odd Olsen Ingerø

Odd Olsen Ingerø er sysselmann på Svalbard.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I en e-post til NRK skriver generaldirektør Aleksander Veselov i gruveselskapet Trust Arktikugol at disse opplysningene ikke stemmer, og at legen har fått sin rettmessige lønn.

Sysselmannen bekymret

Sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, ble urolig da han hørte at byen var uten lege.

– Jeg kontaktet trusten og uttrykket bekymring for at det ikke var noen lege i Barentsburg, og sa at jeg forutsatte at de ville skaffe en ny lege til veie så snart som mulig. Jeg fikk bekreftet at de hadde til hensikt å gjøre det, og jobbet med saken for å få en lege opp så snart som mulig, sier Ingerø.

Sysselmannen vil vurdere om det er grunnlag for en tilsynssak eller om konflikten mellom legen og gruveselskapet Trust Arktikugol er av privatrettslig karakter.