NRK Meny
Normal

Hvorfor skal alle kunne se hva du tjener?

Avisene gir deg skattelistene i dag. Redaktørene forklarer hvorfor.

Hans Kristian Amundsen og Tone Jensen

Redaktørene Hans Kristian Amundsen og Tone Jensen forsvarer skattelistene.

Grytidlig onsdag morgen kommer skattelistene. Da vil redaksjoner landet over kaste seg over listene for å gi deg oversikten over hvem som tjener mest – og hvem som betaler minst skatt.

– Jeg ser jo at kikkermentaliteten kan føles ubehagelig, vedgår redaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten.

Lønnsom snoking

De fleste nettavisene legger ut hele skattedatabasen i en søkbar løsning, slik at du kan sjekke hvor mye naboen, svigerfar og sjefen tjener, og hvor mye de betaler i skatt.

Dette er svært lønnsomt arbeid for redaksjonene; stoffet er uhyre populært og skaper stor trafikk til nettavisene.

Men ikke alle liker praksisen med at skattelistene blir lagt ut på internett.

– Privatsak

Skattebetalerforeningen mener opplysninger om inntekt og formue er en privatsak, og at skattelistene kan brukes for å stjele folks identitet.

Foreningen har derfor laget et opprop for å få fjernet skattelistene fra nettet. Tirsdag hadde over 3200 skrevet under på oppropet, og tallet er stigende.

Men hva er egentlig pressens begrunnelse for å bringe skattetallene?

Les også: Kikkehull til naboens lommebok?

Vi har spurt tre redaktører i nord om å svare på hvordan de forholder seg til skattelistene.

1. Hva er det viktigste argumentet for offentlighet rundt folks privatøkonomi?

2. Skattebetalerforeningen vil ha slutt på denne offentliggjøringen. Hva er din kommentar til det?

3. Mange medier lager lister over kjendiser som glamourmodeller, skuespillere og idrettsutøvere. Har listekåtheten gått for langt?

Hans Kristian Amundsen, Nordlys:

Hans Kristian Amundsen
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

1) – Skatten er et uttrykk for hvem som bidrar og hvem som ikke bidrar til fellesskapet. Vi er, ikke minst i Nord-Norge, avhengig av et høyt fellesforbruk. Det krever skatteinntekter. Og skal skattebyrdene oppleves rettferdig, må vi vite hva naboen og nabobedriften betaler.

2) – Man kan ha ulike syn på det, men uansett om man synes listene er gode eller dårlige kan man ikke la være å offentliggjøre informasjon om inntekt formue og skatt.

3) – Alternativet er at man ikke skal ha anledning til å gjøre det, og at man dermed ikke kan offentliggjøre hvem som betaler inn til fellesskapet – og på den måten sørger for at det er mulig å bygge veier, ha gode skoler og sørge for god omsorg.

Tone Jensen, NRK Troms og Finnmark

Distriktsredaktør Tone Jensen
Foto: Tore Meek / NRK

1) – Det er viktig for demokratiet at man har en oversikt over fordeling av goder og byrder i samfunnet. Skattelistene gir oss en oversikt over hvordan inntekter og lønninger er fordelt, og hvem som betaler eller ikke betaler skatt.

2) – Det er jo ikke noe nytt at skattebetalerforeningen vil ha slutt på dette. Men dette dreier seg om hvordan verdifordelingen i et samfunn er, og det har folk rett til å bry seg om.

3) – Jeg synes ikke dette har gått for langt. Det vi gjør er å bringe videre det som kommer ut av disse listene, og vi drar det ikke lenger enn det som ligger der fra før. Og det vil alltid være slik at noen er mer interessante enn andre, enten det er fotballspillere eller andre.

Rolf Edmund Lund, Altaposten:

Rolf Edmund Lund, Altaposten
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

1) – Det er jo ikke overraskende at jeg som redaktør for et mediehus ønsker mest mulig åpenhet, også om denne delen av samfunnsmekanismene. Jeg personlig har ingenting i mot at folk ser hvilken inntekt jeg har, men det som kanskje er viktig er å ta det for det det er, det er ikke nødvendigvis den hele og fulle sannheten om hva folk tjener.

2) – Det er mulig de har et annet syn på hva som bør være offentlig tilgjengelig informasjon, men for oss er det også et poeng at man ser at folk betaler skatt.

3) – Jeg tror kanskje at det som irriterer folk er at dette innbyr til å se hva naboen tjener. Det bekymrer meg i alle fall ikke at man får innsyn i hva offentlige personer tjener og betaler i skatt, det anser jeg som helt uproblematisk. Men jeg ser jo at kikkermentaliteten kan føles ubehagelig.