NRK Meny
Normal

Vollan Gjestestue etter boringa: – Det har vært surrealistisk

På grunn av etterforskningen i Vålnes-saken har det vært en spesiell høst på Vollan Gjestestue i Balsfjord.

Fasade Vollan Gjestestue

Georadarmålinger, boring i betong og likhunder har vært noe av det som har foregått på Vollan Gjestestue i høst.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

– Det har vært surrealistisk. Og hektisk på en snodig måte. Det har vært mye mer styr enn det vanligvis er her. Så det har vært noen rare dager på jobb, sier Marit Olsen som er ansatt på Vollan Gjestestue.

Først ble det foretatt georadarmålinger for å se om den savna Per Vålnes kunne befinne seg under det nylagte gulvet. Deretter ble det bora hull i betongen, og likhunder ble sendt inn. Politiet konkluderte med at det ikke ligger noen under gulvet.

Kundene slo ring om gjestestua, og støtta de ansatte i ei vanskelig tid.

– Veldig spesielt å sitte her å svare gjestene på spørsmål som om de kom seg inn på rommene sine. Men de var stort sett bekymret for om det gikk bra med oss ansatte, og hvordan vi hadde det oppi det hele. Vi har ikke fått noe negativ respons fra gjestene.

Håvard og Marit Vollan Gjestestue

For daglig leder Håvard Lydersen og ansatt Marit Olsen er hverdagen og rutinene tilbake.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

Lot seg ikke skremme

En overnattingsgjest leverer et nøkkelkort fra seg, som vanlig. Restaurantkunder kommer og går til lunsj, som vanlig. Men for bare to uker siden, foregikk det noe høyst uvanlig her.

Likhunder ble sendt inn for å lukte om det kunne ligge noen under betongen. Det gjorde det ikke, og i dag er merkene i gulvet like ved der Marit Olsen sitter det eneste synlige tegnet på den spesielle leteaksjonen for to uker siden.

Verken lokalbefolkning, stamkunder eller overnattingsgjester lot seg skremme. Omsetninga gikk ikke ned verken da letinga pågikk eller i ukene etter.

Resepsjon Vollan Gjestestue

Det har ikke kommet færre gjester til resepsjonen etter alt oppstyret rundt etterforskningen.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

Kaffetørste Bjørnar Hansen er innom gjestestua 3–4 ganger i uka.

– Det er ingen som har sagt at de ikke vil komme tilbake hit. Alle er bare glade for at det ikke ble funnet et lik, men samtidig ville alle vært glad hvis de hadde funnet noen. Om ikke her, så en annen plass.

– Uproblematisk med merker i gulvet

Daglig leder Håvard Lydersen viser oss merkene i gulvet etter boringa som ble utført. Tre runde merker i de grå flisene i resepsjonen er gjemt under et teppe. I spisestua er 14 rundinger langt mer synlig i parketten.

– Det er bare en fysisk sak som de må ordne opp i. Synes egentlig det er helt uproblematisk. Når det første har lagt seg, så vil vi sikkert prate litt mer om dette, oss kollegaer imellom. Saken er ikke ferdig ennå, så det er et spenningsmoment på hvordan utfallet i saken vil bli.

Merke Vollan Gjestestue

Etter boringa i gulvet har det blitt mange synlige merker i gulvet.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

For ansatt Marit Olsen er hverdagen og rutinene tilbake.

– Det er trist for pårørende sin del at det ikke er funnet noe, men samtidig for å være litt egoistisk, så synes jeg det var greit at det ikke ble funnet noe lik her, sier Marit Olsen.