NRK Meny
Normal

Hvalkadaveret slept ut på dypt vann

Et hvalkadaver, som har ligget i et populært turområde på Arnøya i et par uker, er endelig fjernet.

Kystvakten henter hvalkadaver

Kystvakten har nå hentet hvalkadaveret i fjæra og slept det langt til havs.

Foto: Kystvakten

– Vi prøvde først å slepe med oss kadaveret på lørdag, men da var det for sterk vind og for mye sjø til at vi fikk det til. Vi prøvde igjen da det var flo i går, og da gikk det greit. Vi slepte hvalkadaveret 25 nautiske mil ut fra kysten, og håper at Golfstrømmen vil ta det med seg og bringe det enda lenger ut, forteller skipssjef Sverre Aas på Kystvaktskipet Farm W-331 til NRK.

Han sier at hvalkadaveret vil bli næring for marint liv, blant annet måker.

– Hver gang vi får slike oppdrag følger alltid 100- 150 måker etter båten.

Kadaveret har ligget i Mollvika på Arnøya i alle fall siden 7. juni, og det har vært et klart ønske fra bygda å få kadaveret fjernet så raskt som mulig.

– Forråtnelsen er i gang, og kadaveret gir naturligvis fra seg lukt, sa Svein Solberg, rådgiver i teknisk etat i Skjervøy kommune, til NRK for én uke siden.

Sprengt hval

Hvalkadaver på Arnøya

Slik ble den døde hvalen funnet i fjæra i Mollvika for noen dager siden. Dette bildet er tatt 7. juni.

Foto: Kevin Albrigtsen

Når hvalkadavre skal fjernes fra land, blir de av og til sprengt. Hvis de blir liggende for lenge, dannes det gass i innvollene og magen som følge av forråtnelse. Det kan potensielt føre til en enda større eksplosjon enn når kadavrene blir sprengt med intensjon.

– Når man sprenger et hvalkadaver ender man fort opp med flere små hvalkadavre på to meter hver, i stedet for ett på åtte meter. Kystvakta i Troms har best erfaring med å slepe hvalkadavre ut på storhavet. Gassen hadde gått ut av det aktuelle dyret på Arnøya, sier Aas.

Det var Skjervøy kommune som ga Kystvakta oppdraget med å fjerne hvalen.