NRK Meny
Normal

Hvaler i trøbbel skal få raskere hjelp

I Tromsø har Kystvakta vært involvert i flere redningsaksjoner de siste hvalsesongene. Nå har mannskapet på kystvaktskipet «Heimdal» vært på kurs for å kunne gjøre hvalberging tryggere – både for seg selv og for hvalene.

Knølhval

Denne knølhvalen viklet seg inn i en kabel i Kaldfjord i januar 2016. De siste årene har en rekke hvaler satt seg fast i garn og kabler.

Foto: Tromsø brann og redning

– De siste sesongene har det vært flere tilfeller hvor hval har satt seg fast, og i enkelte av disse tilfellene har det tatt opptil sju timers arbeid for å få frigjort hvalen, forteller skipssjef på «Heimdal», Ørjan Bekken til NRK.

Nå har Bekken og redningsmannskapet i Kystvakten, samt Fiskeridirektoratet vært på kurs lære mer om hvalberging og sikkerhet.

Tar i bruk spesialutstyr

På kurset lærte Kystvakta å frigjøre hval fra redskapet den sitter fast i, ved bruk av spesialutstyr.

– Vi har fått en god del kniver, kroker og diverse utstyr som gjør at vi kan kutte tau under vann slik at vi får gjort frigjort hvalen fra redskapet den sitter fast i, sier Bekken.

Det er David Mattila fra USA som har utvikla spesialutstyret. Han var også kursholder, og regnes som verdens fremste ekspert på feltet.

hvalberging

På kurset lærte Kystvakta å frigjøre hval ved bruk av spesialutstyr.

Foto: Jørgen Ree Wiig / Privat

Veterinær og forsker ved Havforskningsinstituttet Kathrine A. Ryeng forteller at dette er et globalt problem, men at fjordene utenfor Tromsø er noen av områdene hvor problemet er størst.

– Innsiget av sild har vært stort her i området de siste årene, og dermed har vi også sett en høy forekomst av hval som setter seg fast i garn, sier hun.

– Klart det er farlig

Det er sjelden det går menneskeliv under hvalberging, men slike redningsaksjoner er likevel ikke uten risiko.

– Hvalene kan ligge helt stille, og man kan tro de bare venter på å bli reddet. Men dersom de er i sjokk, kan de fort slå med halen. Det er klart at det er farlig, forteller Ryeng.

Det er derimot langt oftere det går galt for dyrene som surrer seg fast i menneskenes redskaper. Nærmere 300 000 hval dør årlig fordi dyrene blir fanget i ulike fiskeredskap.

– Hvalene er så kraftige og store at når de setter seg fast i garn, kan de dra det med seg i månedsvis. Dette kan skjære seg inn i huden, og kutte lemmer, forteller Ryeng.

Bedre forberedt

Nå er mannskapet på KV «Heimdal» bedre forberedt enn tidligere dersom de må hjelpe hval som har satt seg fast.

-– Vi føler oss mye tryggere nå fordi vi har et mer effektivt utstyr til å gjøre jobben med, og tiden vi bruker på å få løs hval blir redusert, forteller skipssjef Bekken.

SE VIDEO: Tre båter, en kniv, en sag og et anker med kniver måtte til for å få løs en vill knølhval som hadde satt seg fast i et garn i Vengsøyfjorden utenfor Tromsø i desember i fjor.

Audun Rikardsen og Kystvakten jobbet i flere timer for å få knølhvalen løs fra garnet den hadde satt seg fast i.