NRK Meny
Normal

Hval i sikte

NRK-blogger Sylvi Inez Liljegren skuer ut over havet ved Spitsbergen.

Hvalfangstskuta Kato

Ved Sørkapp på Spitsbergen møtte vi hvalfangsskuta 'Kato' fra Ålesund som nettopp hadde skutt en vågehval. Det var den niende vågehvalen de tok ombord. Kvoten rundt Svalberd er i år på totalt 750 dyr.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Litt øst for Sørkapp på sørspissen av Spitsbergen, møter vi på hval. Fra brovingen ser vi vågehvalen bryte bølgetoppene og blåse ikke langt fra skipssida. Vågehvalen går etter lodda, som igjen går etter zooplankton, akkurat som den forskerne om bord i ”Jan Mayen” gjerne vil se nærmere på. Når hvalene puster, bytter de ut mesteparten av luften i lungene, og blåser med en enorm kraft. Blåsten kan sees lang vei.

Ikke lenge etter at hval er observert, får vi beskjed om at hvalfangerne om bord på ”Kato” fra Ålesund ligger bare noen minutter unna. De har nettopp harpunert sin niende hval siden fangsstart i går kveld og drar den om bord foran de skuelystne om bord på forskningsfartøyet.

Hvalfangstskuta Kato

sesongens niende vågehval for hvalfangstskuta Kato.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Vågehval er vanlig i farvannene rundt Svalbard, den trekker nordover om våren fra vinteropphold i den sørlige delen av Atlanterhavet.

Fiskeri- og kystministeren har fastsett en kvote på 885 dyr for vågekvalfangsten i 2009. Kvoten er litt lavere enn i 2008. Dette har sammenheng med at man i 2009 går inn i en ny forvaltningsperiode, og det ikke kan overføres ubrukt kvote fra i fjor. Det er i år tillatt å ta inntil 750 dyr i områdene langs kysten og ved Svalbard. Resten av kvoten kan tas i sonen ved Jan Mayen.

Les bloggen: Arktis på vippepunktet