Hopp til innhold

Hva skal man gjøre når «skogens konge» kommer på døra?

I helga fikk tre elger mye oppmerksomhet når de tok fatt på bylivet på Tromsøya. Mange ble overrasket av synet, men hvordan skal man reagere når man møter på «skogens konge»?

Elg i byen

Se video av elgene på villspor i byen.

I helga var tre elger på bytur, hvor de blant annet skadet en bil og sprang rundt i hagen til folk. Det var ei ku med en eller to kalver som hadde forvillet seg til øya.

Leder av ettersøksringen i Tromsø kommune, Einar Mellomgård, sier at det ikke er et uvanlig syn å se elg på Tromsøya, men det er absolutt ikke ønskelig.

– Jeg skjønner godt at de vil til de flotte hagene med god mat, men det er ikke et godt liv for dyrene. Et travelt trafikkbilde og høye lyder er ikke bra, de har enormt god hørsel og luktesans, så alt blir forsterket for elgene, sier Mellomgård.

Ikke skap noe blest

Mange ble vitne til elgene i trafikkbildet, ved havet og i hagen. Men man skal ikke stoppe opp og gi dyrene uønsket oppmerksomhet.

Det ene dyret skal ha svømt over til fastlandet igjen, og så vidt Mellomgård vet skal det fortsatt være to elger igjen på øya.

– Hva skal jeg gjøre hvis jeg møter elgen på trappa?

– Ta av deg hatten og takk for titten, med andre ord oppfør deg helt normalt. Det er skye dyr som er stresset, så ikke følg etter de eller skape noe blest, sier Mellomgård.

Han minner på at dette er store dyr med lange bein, som fort kan gli på asfalten eller begynne å løpe av stress, hvor de stopper eller hva de treffer på veien har de ikke alltid kontroll på.

– En stresset elg er en farlig elg, så ikke gjør noe særlig ut av situasjonen hvis du møter på en elg, blir det for mye ståhei kan uventede ting skje, sier Mellomgård.

Morsinstinktet er sterkt

Elgene som ble observert på øya var en ku med kalver. Morsinstinktet kan gjøre at kua oppfører seg aggressiv, hvis hun oppfatter noe som truende.

– Vi bør ikke komme mellom ku og kalv. De har et godt morsinstinkt og kan reagere hvis man kommer for nært, det er veldig viktig å huske.

– Hvis det skulle oppstå farlige situasjoner, hva gjør man da?

– Hvis det oppstår fare og det går utover sikkerheten til folk, så kan politiet gripe inn og avlive dyrene. Men så lenge dyr er friske så tilsier det ikke noen form for avliving. Men hvis dyrene forblir på øya og endrer atferd så blir det nok nødvendig med avlivning, avslutter Mellomgård.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark