Hopp til innhold

Hva med en «Coq au vin» i påsken? Den ignorerte høna har gjort comeback

Nortura har slakta 7.500 høns for matproduksjon bare etter at NRK-programmet FBI satte søkelyset på høna.

Høns på menyen i Harstad.

SE VIDEO: Bli bedre kjent med restauranthøna i denne videoen.

Grethe Byberg

I HØNEMODUS: Grethe Byberg er fornøyd med at det er blitt lettere å få tak i høns.

Foto: Nils Mehren / NRK

Før spiste vi høne til middag, så ble de til betong. Men nå er de på vei tilbake til middagsbordet.

– Dette er kjempeartig, synes jeg. Å partere høns. Endelig kan vi få tak i høns, sier Grethe Byberg på kjøkkenet i restauranten hun driver i Harstad

I mange år ble denne matressursen ignorert. Hønene har pleid å bli gasset i hjel og brukt til helt andre ting.

Men programmet FBI på NRK, som satt søkelyset på saken i serien «FBI redder høna», samt et sterkt forbukerpress, har fått Nortura til å begynne å slakte igjen.

7.500 i tallet, til nå.

I Harstad har høna nå baksa seg inn på menyen på en av landets bedre restauranter, «De 4 Roser», som Byberg driver:

– Kan brukes til alt

Stadig flere anerkjenner produktet også i restaurantbransjen. Den franske matretten Coq au vin står atter på menyen på Bybergs restaurant. At høna lenge har vært en lite brukt ressurs synes hun er forferdelig:

– Dette er jo fantastisk. Man bruker alt på denne fuglen. Det blir frikasse og coq au vin. Skroget blir det kraft av. Alt brukes, ingen ting kastes på denne råvaren, forteller Byberg.

Samtidig kommer hun med en oppfordring til deg og meg:

– At vi forbrukere blir flinkere å bruke høna hjemme.

– Er det komplisert?

– Nei, høna lager seg selv. Det er helt fantastisk, og veldig enkelt, sier Byberg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark