Hva får en haug med ungdom til å ofre jula for å henge på skolen til langt på natt?

På søndag har Norges eldste skolerevy premiere. Da må en del familiemiddager ofres.

Øver til premiere

Elevene ved Kongsbakken videregående skole øver så svetten renner til premieren på Bragerevyen 2017.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Bak skjema

Leder for Bragerevyen 2017, Silje Stensland Halvorsen (t.v.) og hovedinstruktør Sunniva Kviteberg tror de skal få på plass en bra revy, selv om de alltid ligger bak skjema.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Melder man seg på som aktør, musiker i bandet, eller som viktig styremedlem, forplikter det. Da kan du ikke reise bort i jula, og du er nødt til å være mer på skolen enn hjemme med familien din. men vi blir en egen familie her, sier Silje Stensland Halvorsen, leder for Bragerevyen 2017.

Revyen på Kongsbakken videregående skole i Tromsø ble satt opp for første gang i 1930, noe som gjør Bragerevyen til Norges eldste skolerevy. Men 87-åringen holder seg i god form.

Ettersom jul og nyttår i år er lagt til en helg, får elevene bare ni dager på å skrive og sette opp revyen.

– Det blir lite søvn. Vi er her fra klokka ni om morgenen til klokka tre, fire, fem om natta, forteller Halvorsen.

– Men det er veldig fint. Det blir en helt spesiell stemning, når elevene løper rundt og leker, har det gøy og lager et produkt sammen, i bygget vi vanligvis bruker til skole, sier hovedinstruktør Sunniva Kviteberg.

Årets revy har fått navnet «En gresk bragedie». De mener 2016 har vært et tragisk år. På nettsidene sine skriver Bragerevyen at målet med årets forestilling er at publikum skal få utløp for sine vonde følelser, og rense sjelen, gjennom en tragikomisk revy. Det som i antikke Hellas kaltes katarsis.

Eller kanskje publikum ender opp med å le seg i hjel?