En ny bok om nordnorske julemat er klar fra det lille forlaget Bok i nord på Finnsnes.
– Jeg har lenge laget mine egne kokebøker, basert på oppskrifter jeg har samlet. Nå var det på tide å la andre få del i dem, sier Linda Juanette Lande, Senjakvinnen bak julematboka.
Og det er ikke bare oppskrifter og bilder hun har samlet. I boka møter vi June Sommer Strask fra Harstad med sine juleminner. Hun skriver om de røde kjøkkengardinene som ble hengt opp. Pepperkakene som ungene var med på å bake. Stekt kveite som ble servert på middagsbordet 1.juledag. Og om julebesøk hos venner.
Boka forteller også om juleminnene til Oddny Fredrikke Jørgensen fra indre Senja, Berit Nikolaisen i Dyrøy, Judit Andersen fra Salten og Merethe Johansen fra Storfjord.
Kjøtt på kysten, fisk på innlandet
Hva har du funnet ut om hva som var julemiddagen for femti år siden?
– Det var forskjellig, og pinnekjøttet mange spiser i dag var ikke nordnorsk julemat. Det viktigste er kanskje at de som bodde ved kysten som ofte hadde fisk på bordet, valgte heller kjøttmat til jul. Mens folk i indre strøk - som sjeldent hadde fersk fisk - foretrakk torsk eller kveite.
Lefse eller serinakaker
Enn på kaffebordet?
– Mange likte lefse, men de som ikke hadde ei lefse-kjerring i nabolaget, laget serinakaker, for eksempel, forteller hun, sier Linda Juanette Lande.
"Nordnorsk julemat - nye og gamle tradisjoner" er ei av fem bøker Bok i nord er ute med. De andre handler om nordnorske båter, ordtak fra Nord-Norge, bind 3 om kirkene i Troms, og om Senja i ord og bilder.