Huskjøpere på gjerdet

Boligmarkedet i Hammerfest kjølner etter boomen. Kjøperne sitter på gjerdet og venter på at Statoil skal kvitte seg med husene sine.

 

Stillas i fare for å rase ned i Hammerfest
Foto: Bjørnar Lunga / NRK

Etter fem år med kraftig vekst kjølner boligmarkedet i Hammerfest.

 

Lavere pris

Det tar lengre tid å selge hus nå, enn tidligere

– Ja, vi har merket det i flere måneder at boligene står lenger enn normalt, sier Inge Boeck hos Eiendomsmegler 1.

– Vi ser at boligen går litt under det vi kunne forventet i et annet markedet, for eksempel i fjor høst, sier megleren.

Venter

Meglerne tror mange huskjøpere nå sitter på gjerdet og håper på krakk når Statoil legger sine 71 boliger ut for salg.

– Jeg tror mange går og venter på at Statoil skal legge ut boligene sine for salg. Men jeg tror sjansen for å gjøre et kupp er liten, på grunn av restriksjonene som er til grunn i forbindelse med salget, sier Bock.

Mange for salg

For ett år siden ville en enebolig i Hammerfest blitt solgt nesten med en gang. Omsetningen har gjort at boligprisene har økt kraftig siden 2001, men nå ligger svært mange boliger ute for salg.

Til høsten starter salget av Statoilboliger. Statoil skal i år og neste år kvitte seg med 71 boliger, og det er Ring Eiendomsmegling som har oppdraget. De håper mange av Statoilansatte som i dag leier, vil kjøpe.

– Men dersom det ikke skjer, så er det jo veldig mange boliger som legges ut samtidig. Det er avhengig av den gitte situasjonen om det bli lett å selge eller ikke, sier Per Arne Johnsen.

Nær kjøpers marked

Meglerbransjen tviler på at prisene vil stupe, og venter opptur med neste olje- eller gassutbygging. Likevel karakteriserer Eiendomsmegler 1 situasjonen i dag nesten som kjøpers marked.

– Det er mye nærmere kjøpers marked enn det noen gang har vært i Hammerfest siden vi fikk Snøhvit-vedtaket.

– Feilpriset

Flere boliger har også ligget ute for salg i månedsvis og enkelte prospekter har fått endret pris. Ring Eiendomsmegling tror imidlertid prissettinga i noen tilfeller har vært for optimistisk.

– Det kan tyde på at prissettinga var feil, og hvis man da ikke er villig til å gå ned og justere prisen, så blir de liggende lengre ute for salg. Men alt kan selges bare prisen er riktig, sier Johnsen.