Husker programleder Morten gamle kunster?

Korpsmiljøet i Tromsø trenger nye medlemmer. Programleder Morten Kræmer er kanskje ikke mannen de leiter etter.

Programleder Morten Kræmer fikk prøve gamle kunster onsdag morgen.

Programleder for morgensendingen på NRK P1 i Troms, Morten Kræmer, fikk prøve seg som trombonist da han fikk besøk av Mari Øwre.

– Jeg hadde lyst til å spille trommer, men ble satt til å spille trombone. Da mistet jeg litt motivasjonen for å spille i korps, sier programleder i NRK Troms, Morten Kræmer.

17. mai nærmer seg, og korpsene rundt om i landet gjør seg klare til å innta gatene. Men Korps-Norge har hatt en del utfordringer med medlemstall de siste årene. I Aure i Møre og Romsdal ble korpset erstattet med et stereoanlegg i 2015 og i Siljan i Telemark måtte et svensk korps hjelpe til på nasjonaldagen samme året.

Rekrutteringen er god

– I fjor hadde vi en medlemsøkning totalt sett. Det er vi veldig fornøyd med etter mange år med nedgang, forteller kommunikasjonssjef i Norges musikkorps forbund, Håkon Mogstad.

Blant annet gleder det Mogstad at steder som har stått uten korps en stund, som Kongsvinger og Toten, nå har fått musikkorps på beina igjen.

Mogstad forteller også at selve rekrutteringen ikke er den største utfordringen for norske korps. Hvert år får de inn mellom 7 000 og 10 000 aspiranter. Den store utfordringen ligger i å beholde de nye musikantene.

– Før i tiden sto man ofte løpet ut for å få medaljene, men det virker som at det er enklere å slutte på aktiviteter i dag. Det er vanskelig å lære seg å spille et instrument. Møter du litt motgang og vennene dine slutter, så er det fort gjort å slutte selv, sier han.

Korps i røde uniformer i Sandefjord spiller i barnetoget 17.mai 2010.

Korpsmusikk er en viktig del av 17. mai-feiringen for mange. Her fra barnetoget i Sandefjord.

Foto: Vikene, Solveig / NTB scanpix

Ingen krav til talent

I Tromsø sliter de med rekrutteringen til korpsene.

– Vi har ett stort korps i byen som fungerer bra, og flere små som sliter litt. Men alle korpsene har et veldig godt samhold, sier tubaist og korpsmamma Mari Øwre, som er ansvarlig for rekrutteringen til korpsene i Tromsø.

Onsdag inviterer de til prøvespill på Prestvannet skole, hvor barn kan komme og teste sine evner som korpsmusikere.

– Du trenger ikke kunne spille fra før. Jeg kunne ingenting da jeg begynte, og nå er jeg utdannet tubaist, forteller hun.

Du kan se hvordan det gikk da programleder for morgensendingen på NRK P1 i Troms, Morten Kræmer, fikk prøve seg som trombonist i videovinduet øverst i saken.