NRK Meny
Normal

Husker du disse?

Vi er opptatt av å fortelle de beste og viktigste sakene fra Troms og Finnmark, men noen saker skaper flere reaksjoner enn andre. Dette er sakene som engasjerte våre lesere mest i 2014.

montasje årskavalkade

Mange saker engasjerte vårt publikum i 2014.

Foto: NRK/Privat

1. Gjenskapte barnebilder i bursdagsgave

barnebilder gjenskapt
Foto: Kristina Jæger Meyer / privat

Da Heidi og Kristian Solheim i oktober bestemte seg for å gjenskape flere barnebilder i voksen alder, eksploderte internett. Både hos NRK og i andre medier fortalte Heidi historien om den originale bursdagsgaven til foreldrene, og reaksjonen i sosiale medier var formidabel. Over 960.000 så saken da vi delte den på Facebook, 660 delte den fra våre sider, mens det kom inn over 350 kommentarer og nesten 8000 tomler opp. Til sammen ble saken lest 194.000 ganger på nettsidene våre.

2. Jakttvillinger fikk nettet til å koke

Johanne og Kristine Thybo Hansen
Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Da vi i januar viste Ut i Naturen-programmet «Kjære søster» i begynnelsen av januar, lot ikke reaksjonen vente på seg. Å se to unge, pene jenter storrøye, banne og skyte fugler og dyr var helt opplagt noe nytt for mange. Den første saken om tvillingene ble lest over 400.000 ganger, og også flere av de påfølgende sakene gikk bra. På Facebook fikk over 950.000 personer den første saken om tvillingene opp i nyhetsstrømmen vår. Det kom inn over 1.500 kommentarer med til dels svært sterke reaksjoner, og over 12.000 trykket liker.

3. Jarle Andhøy i retten

Jarle Andhøy
Foto: BJan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Da Jarle Andhøy i mars egentlig skulle møte i retten, tiltalt for ulovlig seilas i Antarktis, skapte det masse reaksjoner på sosiale media. Blant de nærmere 200 kommentarene på facebooksiden vår, var det mange som uttrykte sin støtte til eventyreren. Rettssaken ble utsatt til juni, og siden den gangen har Andhøy blitt dømt i både tingretten og lagmannsretten. Han vil nå anke til Høyesterett.

4. Fortalte mobbehistorie

Trine Lund
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK/privat

I november ble det gjennomført fakkeltog mot mobbing over hele landet. I Kirkenes sto Trine Lund (36) opp på torget og fortalte om hvordan hun opplevde mobbingen hun ble utsatt for på barneskolen. Mer en tre tusen ga Trine tommelen opp på Facebook, og det kom inn over 120 støtteerklæringer til den tøffe 36-åringen.

5. Fantastisk nordlysengel

nordlysengel
Foto: Bjørnar G Hansen

Hver høst når kveldsmørket begynner å komme, så dukker det opp stadig flere nordlysbilder i sosiale media. I år har det vært flere vakre «nordlysengler», blant annet denne som vi viste fram i slutten av oktober. Fotograf Bjørnar G. Hansen forteller at han ikke så engelen før han så gjennom bildene hjemme. Over 600 personer delte bildet videre da vi la det ut på våre facebooksider.

6. Ny jobb til Einar Gelius

Einar Gelius
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I februar ble det kjent at Einar Gelius hadde fått seg jobb i Lom. Dette skapte et enormt engasjement på våre Facebooksider, fordi Gelius også hadde søkt på stillingen som prest i Ibestad i Troms. Men til tross for både fakkeltog og pengeinnsamling blant lokalbefolkningen, ønsket ikke bispedømmerådet i Nord-Hålogaland å ansette ham.

7. Facebookbad ble suksess for Kreftforeninga

Daggi og Geir
Foto: Torill Ustad Stav / NRK

I vår var facebookstrømmen til folk flest i Nord-Norge tapetsert av videoer av folk som mer eller mindre frivillig hoppet ut i det iskalde havet etter å ha blitt utfordret av venner og bekjente. Gleden var stor for Daggi Steffensen-Helling og Geir Ringvold i Kreftforeningen da folk begynte å donere penger til foreningen dersom de ikke tok utfordringen. I løpet av få døgn kom det inn flere hundre tusen kroner, og da vi delte saken på Facebook, strømmet det inn over 100 gledesutbrudd over dette.

8. Tre barnebarn samme dag

Sondre og Sondre
Foto: Privat

Mange lot seg berøre av historien om Monica Thomassen fra Alta som ble bestemor til hele tre små nurk på samme dag, da sønnen Sondre Gievær og hans samboer Tiril fikk dattera Sara Angelica samme dag som søsteren Karoline og samboer Sondre Mortensen tvillingene Loke og Aila Sofie. Mer enn 1000 personer ga saken tommel opp på Facebook for å gratulere den nybakte bestemoren og de to barna hennes.

9. Møt Team Fittehund

Team Fittehund
Foto: Tora Lind Berg

Det er ikke alltid så lett med dette norske språket. Vennegjengen fra England som skulle løpe Midnight Sun Marathon trodde de hadde sikret seg et norsk lagnavn som skulle beskrive hvor spreke de var. Men til sin store skrekk oppdaget de at «Fittehund» hadde en litt annen betydning enn de trodde. Heldigvis tok de det hele med godt humør, og gjennomførte løpet me det uortodokse lagnavnet på ryggen. Svært mange av våre lesere fikk seg også en god latter av det feilslåtte lagnavnet.

10. Hans fikk frierbrev etter «Brøyt i vei»

Hans brøyt
Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Brøytebilsjåførene i NRK-serien «Brøyt i vei» ble svært populær blant TV-publikummet i vinter. Og da kanskje spesielt Hans Josefsen. Den rocke-elskende sjåføren som bodde sammen med moren sin, fikk mange kvinnelige fans. Han fikk også flere frierbrev i posten, og det var mange damer som unte Hans å finne kjærligheten.

Vi ønsker også i 2015 å fortelle de mest engasjerende historiene fra Troms og Finnmark, på både nett, radio og TV. Er det noen tema eller saker du mener vi bør ta tak i, send oss et tips til 03030@nrk.no eller skriv i kommentarfeltet i bunnen av artikkelen.