Husk dette ved flyreiser

Forbrukerrådet gir deg her gode råd.

Pass og flybillett
Foto: Aftenposten

Hva har du rett på dersom flyet er innstilt, og hva gjør du hvis du kommer for sent til flyet?

"Sommer-forbrukeren"

Det er noen av spørsmålene du får svar på i vår nye forbrukerserie her på nrk.no/nordnytt og i NRK P1 Troms og Finnmark.

Helene Falch

Helene Falch er regionredaktør i Forbrukerrådet.

Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX

”Sommer-forbrukeren” er en ny serie hvor vi i samarbeid med Forbrukerrådet i Troms gir deg svar på kjente og tilbakevendende problemer man kan støte på som forbruker.

Regiondirektør for Forbrukerrådet i Troms og Finnmark, Helene Falch, skal guide oss gjennom en jungel av rettigheter og fallgruver.

Tema: Flyreiser

Mange har opplevd å komme for seint til en flyavgang. Men hva skjer hvis man kommer 40 minutter for seint til flyavgangen?

- Det er alltid du som har ansvar for å komme tidsnok til flyavgangen. Men hvis du kommer 40 minutter før avgang, så vil nok de fleste flyselskapene la deg reise. Men det er alltid du som må beregne god tid, sier Helene Falch.

Hva gjør man hvis flyet er innstilt?

- Da kan du bli plassert på neste ledige avgang. Men det kan da hende at du dermed ikke rekker en avtale. Da kan du heve avtalen og kreve billettpengene tilbake. Og har du merutgifter som følge av at du ikke rakk avtalen, så kan du også kreve kompensasjon.

Hva hvis en klage til flyselskapet ikke når fram?

- Får du ikke muntlig kontakt med flyselskapet så skriv en e-post til dem der du forteller det du er misfornøyd med og hva du krever. Og hvis du da ikke får svar, eller får et negativt svar, så kan du gå videre til Klagenemnda for rutefly .

Pass på tur-retur-reiser

Hva bør man som forbruker spesielt tenke på ved flyreiser?

- Av og til får vi henvendelser fra folk som har kjøpt en tur-retur-reise, men som bare skulle bruke hjemreisen. For eksempel ønsker de å kjøre til og ta fly tilbake. Da har flere opplevd at hele flyturen er blitt kansellert. Årsaken er at flyselskapet regner en tur-retur-reise som en sammenhengende reise. Før du reiser er det derfor viktig at du sjekker flyselskapenes vilkår, sier Falch.

Falch ber deg også huske på at du ikke har ikke noe lovbestemt angrerett når det gjelder kjøp av flyreiser.

- Det er derfor viktig at du sjekker avbestillingsvilkårene og endringsmulighetene før du bestiller flybilletter, sier hun.

Har du opplevd noe du vil dele med oss? Skriv i kommentarfeltet under, eller send en e-post til: nordnytt@nrk.no.