NRK Meny
Normal

Mille blir offer for det sprengte boligmarkedet

Frykten for slitasje gjør at mange huseiere og borettslag innfører forbud mot kjæledyr. – Folk som fester mye, gjør mer skade på en bolig, hevder Dyrebeskyttelsen.

katt i bur

Kattepusen Mille trenger et nytt hjem fordi hennes forrige eier flytta til et sted som ikke tillater kjæledyr.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

dyrlege

Veterinær Bente Akselsen er glad for samarbeidet med Dyrebeskyttelsen, slik at de slipper å avlive friske, hjemløse dyr.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Hvert år må den frivillige organisasjonen i Tromsø ta seg av en mengde katter og hunder, som er uønsket av borettslag eller huseiere. Boligmarkedet i byen er sprengt.

Har du et kjæledyr, stiller du ofte bakerst i køen, både som kjøper og leietaker. Mange føler seg derfor tvunget til å ta farvel med et familiemedlem.

– Heldigvis er det sjelden vi avliver friske dyr. Det gjorde vi for noen år siden. Nå har vi et glimrende samarbeid med Dyrebeskyttelsen, sier Bente Akselsen på Dyresykehuset i Tromsø.

Boligmangelen går også utover husdyrene

For det er Dyrebeskyttelsen som blir nødhavnen til kjæledyr som ikke kan være med på flyttelasset.

Daglig får organisasjonen flere henvendelser fra fortvilte dyreeiere, som skal flytte inn i ny bolig der det ikke er tillatt med kjæledyr. Dyrebeskyttelsen forsøker å skaffe nye eiere til husdyrene, eller få dem plassert i fosterhjem.

Men også her er det "boligmangel".

Hils på de hjemløse kattene til Dyrebeskyttelsen:

– Vi har nesten ikke flere ledige fosterhjem, sier Therese Simonsen Rye, nestleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

Daglig får hun og Dyrebeskyttelsen i Tromsø henvendelser fra desperate dyreeiere som ikke kan ta hånd om husdyrene sine lenger fordi utleier eller borettslaget tillater dyr i sine boliger.

– Det sprengte boligmarkedet gjør det veldig vanskelig for folk med husdyr. Det er masse unge mennesker som leter etter et sted å bo, men det er «utleiers marked» her i byen. Det er nesten umulig å finne et sted du kan bo med hunden eller katten din, sier Simonsen Rye.

– Ungdommer som fester er mye verre

katt

Nestleder Therese Simonsen Rye sier sommeren er høysesong for å overta omsorgen for katter og hunder som er blitt hjemløse som følge av flytting.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Dyrebeskyttelsen mener det er feil at hunder og katter forringer verdien av boliger.

– Det er minimale skader en snill katt eller hund kan gjøre i ei leilighet. En annen ting er at mange nok skaffer seg kjæledyr uten å tenke godt nok gjennom det, sier Therese Rye Simonsen.

Ungdommer som fester skadet boligen mye mer enn hva en veloppdragen katt eller hund gjør, mener hun.

Sørg for at avgjørelsen er gjennomtenkt

Særlig unge mennesker kan ha en tendens til å handle litt for impulsivt.

– Noen tenker ikke mer enn et halvt år fram i tid. Rådet er å ikke skaffe seg dyr uten å ha en langsiktig plan for framtida. Det er rett å slett en veldig dårlig ide, sier nestlederen i Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

Når du ikke er etablert, burde du ikke få deg et husdyr, mener Simonsen Rye.

Veterinær gir katt behandling
Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK