Hopp til innhold

Hunden Barley skal gjøre besøket hos tannlegen mindre avskrekkende

Mange gruer seg til å gå til tannlegen, men terapihunden Barley skal gjøre frykten mindre.

Tannlegehunden Barley

Hunden Barley tar forholdsvis stor plass, men er veldig rolig og kosete mens tannbehandlinga pågår. Her forbereder Veronica Eide utstyret, mens Solveig Tjosaas legger seg til rette med Barley på fanget. De to er 2. års tannpleierstudenter ved UiT Arktiske Universitet.

Foto: Lars Åke Andersen

Tannlegebesøk er ikke noe folk flest gleder seg til. Faktisk føler så mange som halvparten av befolkninga en mild bekymring når det nærmer seg et nytt besøk hos tannlegen, og rundt 30 prosent har moderat tannbehandlingsangst.

For disse kunne det kanskje fristet med en lodden og firbeint venn på fanget? Det tror Anne Margrete Gussgard, førsteamanuens ved Institutt for klinisk odontologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Tannlegehunden Barley

Allerede da labradoodle-hunden Barley var 7–8 uker gammel utmerket han seg fordi han hadde ekstra godt gemytt. Oppdretterne hans i Skåne i Sør-Sverige mente han ville passe godt til oppgaven som terapihund.

Foto: Lars Åke Andersen

Hun har trent opp hunden Barley til å bli det som trolig er Norges første autoriserte terapihund for pasienter med angst for tannbehandling, skriver UiT på sine nettsider.

– Vi vet godt hvilken effekt hunder har på folk. Hjerterytmen blir roligere og blodtrykket går ned. Det blir mer oksytocin i blodet, og mindre kortisol, sier Gussgard.

Det finnes flere former for terapihunder i Norge, for eksempel i fengsler, på gamlehjem og på sykehus. Men slike hunder har foreløpig glimret med sitt fravær på tannlegekontoret.

I utlandet har slike «tannlege-hunder» imidlertid vært lenge i bruk, ifølge UiT.

– Kan absolutt ha effekt

Barley ble spesielt valgt ut som terapihund fordi han er svært rolig. Rasen labradoodle røyter lite og er derfor allergivennlig. Hunderasen er også kjent for å ha et spesielt godt gemytt.

Tannlegehunden Barley

Ettersom tannlegestolen er glatt, må Gussgard sørge for at Barley får på seg sklisokker før han skrider til verket.

Foto: Lars Åke Andersen

Når en pasient skal undersøkes legger Barley seg som regel i fanget. Gussgard planlegger etter hvert å skaffe han en egen benk, for de pasientene som ikke ønsker å ha ham helt innpå seg.

– Noen vil kanskje foretrekke å ikke ha fysisk kontakt med Barley i det hele tatt, men ønsker at han bare ligger på teppet sitt i et hjørne. Det er pasientens behov som skal styre hva som skjer inne på tannlegerommet, sier Gussgard.

Tiril Willumsen, odontologi-professor ved Universitetet i Oslo, har forsket mye på de psykologiske prosessene rundt det å ha tannlegeskrekk. Hun stiller seg positiv til terapihunden.

– Det kan absolutt ha effekt for enkelte pasienter med tannlegeskrekk, og er nok mest lovende hos dem med moderat angst. Hos de med ekstrem tannlegeskrekk er frykten mer sammensatt. De vil trenge mer psykologiske behandlingsmetoder, sier hun til NRK.

Ifølge Willumsen har opptil fem prosent av befolkninga så ekstrem angst for tannlegebehandling at de aldri oppsøker tannlegen.

Sammensatt frykt

Willumsen har selv erfaring med at pasienter tar med seg sine egne hunder inn på tannlegekontoret, fordi det får dem til å føle seg tryggere.

– Jeg er imidlertid skeptisk til å ha terapihund som førstevalg når man får inn pasienter med tannlegefrykt. Det er viktig at tannlegen er godt skolert i psykologiske metoder for behandling av tannlegefrykt, og at terapihunden blir brukt som et supplement til dette.

Tannlegehunden Barley

Gussgard og Barley har trent sammen i ni måneder, og hunden har vært under trening siden han var ett år. I juni tok de eksamen sammen i Sør-Sverige.

Foto: Lars Åke Andersen