NRK Meny
Normal

Hun hadde knapt tiltrådt stillingen som sysselmann da katastrofen skjedde

Hun er fortsatt rammet av polarbasillen, den nye sysselmannen på Svalbard.

Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt. Lørdagsportrett

29. mai ble Kjerstin Askholt tilsatt som ny sysselmann på Svalbard. I september startet hun i jobben.

Siden 2004 har hun vært leder i Polaravdelingen i Justisdepartementet. Avdelingen har ansvaret for de norske polarområdene i Arktis og Antarktis. Så fikk hun den spennende jobben som regjeringens øverste representant på Svalbard. En jobb som krever spesielle egenskaper, noe hun allerede har fått erfare.

Lørdag 19.12 traff tragedien øygruppen da et størt snøskred traff 10 hus i Longyearbyen. Flere mennesker ble brakt til sykehus med skader, og flere personer forsvant i snømassene. To mennesker omkom.

Sterkt berørt av dødsfallene

Snøskred på Svalbard

Skredfaren er fortsatt stor i Longyearbyen.

Foto: HELGE CARLSEN / NRK

Askholt har stått sterk og stødig i tragedien, hun har svart klart og utfyllende på de mange spørsmålene fra både presse og innbyggere, men er selvsagt svært berørt av snøskredet og de fatale konsekvensene av snømassene i Longyearbyen.

– Min lange erfaring i Polaravdelingen kom godt med da katastrofen skjedde, sier Askholt. Hun legger til at jobben både er spennende og allsidig.

Sysselmannen snødde inne

Under stormen og orkanen ble selve sysselmannsgården nærmest snødd ned. Hun klarte ikke å komme seg inn og ut av inngangspartiet, men måtte bruke døren i en hybel.

Nå er mannen hennes og datteren kommet til Longyearbyen. Han har fått i oppdrag å spa henne ut av sysselmannsgården.

Det er godt å ha familien rundt seg, sier Askholt.

– Det er veldig fint å ha min familie hos meg nå, sier sysselmannen som den siste tiden både har opplevd sorg og glede i den nye jobben.