Hun er Lucia – på alle mulige vis

Da svenske Frida Lucia Birgitta Bergquist Flod ble født i Hälsingland skulle hun egentlig få navnet Kornelia. Men tilfeldighetene ville det annerledes.

 Frida Lucia Birgitta Bergquist Flod

Frida Lucia Birgitta Bergquist Flod, født 13. desember baker lussekatter for harde livet til Luciadagen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mora hadde termin den 12. desember, men Kornelia meldte sin ankomst noe sent, og ble født 13. desember. Det er selveste Luciadagen, som feires stort i Sverige.

Dermed syntes hennes foreldre og besteforeldre at det var passende at hun også skulle hete Lucia.

– Har blitt mer artig

Lucia, med det lange navnet Frida Lucia Birgitta Bergquist Flod, er egentlig ikke så glad for oppmerksomheten hun får for sitt navn. Men det er sånt man må regne med når folk hører at hun har både navne- og fødselsdag som selveste Sankta Lucia.

Harstads egen Lucia har fødselsdag 13. desember

Harstads egen Lucia har fødselsdag 13. desember

Foto: Nils Mehren / NRK

– Jeg likte det ikke da jeg var liten, men har blitt litt mer artig etter at jeg ble eldre. Det ble jo på en måte min dag. I dag tenker jeg at det en fin dag for alle. Det er godt med det lille ekstra, noe å se fram til i disse mørke desemberdagene, sier Lucia til NRK.

I Sverige er Luciadagen stor, med overføring på TV av Luciatog, der en ung pike går fremst i prosesjonen med lysekrone på hodet, etterfulgt av engleaktige hvitkledde barn som synger seg forbi bivånerne til tonene og teksten: «Svart senker natten seg. I stall og stue. Solen har gått sin vei, Skyggene truer. Inn i vårt mørke hus. Stiger med tente lys, Santa Lucia»

Dagen markeres også i alle kirker og på alle skoler barnehager. Dagen blir nå også mer og mer markert her til lands, som et lyspunkt i en lang mørketid i disse desemberdagene.

Verdens dyreste krydder

Lucia er utdannet konditor og jobber hos Bakerinnen i Harstad.

 Frida Lucia Birgitta Bergquist Flod baker lussekatter

Frida Lucia Birgitta Bergquist Flod baker lussekatter med verdens dyreste krydder, Safran.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det betyr selvfølgelig at hun har brukt dagene før dagen med å bake Lussekatter. En gjærbakst formet som små boller eller S-formede kringler. Lussekattene skal være gule, dandert med en par rosiner. For å få den riktige smaken brukes det safran.

Hos Bakerinnen jukser ikke Lucia med råvarene, hun er tross alt utdannet konditor i Sveits og Tyskland. For anledningen er det kjøpt inn hele åtte gram av verdens dyreste krydder, safran, til den nette sum av 1200 kroner. I denne deigomgangen går det med 1,5 gram. Det gir en herlig gulaktig farge på deigen og en smak utenom det vanlige.

– Den bästa smaken kommer från Saffran, man ser verkligen på degen at det er Saffran. Det er inte alls mycke, men det ger mer kraft, mer färg och en ekstrem smak. Det er blant det bästa som finns, sier hun på klingende svensk.

Lussekatter med ekte safran

Lussekatter med ekte safran

Foto: Nils Mehren / NRK
Lussekatter med ekte safran hører med på luciadagen

Lussekatter med ekte safran hører med på luciadagen

Foto: Nils Mehren / NRK