NRK Meny
Normal

Høysesongen for beinbrudd er i gang

Det er ikke bare biler og vogntog som har hatt problemer på glatta denne uka. Både barn og voksne har falt på isen og brukket armer og bein.

Video Mange beinbrudd i Tromsø

Uforsiktighet på glatt føre kan brått ende med en tur til legevakta.

Foto: Per Einar Grønmo

Fastleger og legevakter i fylket opplever en pågang av nordboere med ulike bruddskader, det kan kommuneoverlege i Lenvik, Aslak Hovda Lien, bekrefte.

Sesongvarierte skader

– Det er store sesongsvingninger når det kommer til skader. Om våren er det ulykker med fiskekroker og gressklippere, mens det i overgangen fra høst til vinter er en markant økning i bruddskader, sier Lien.

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien

Kommuneoverlege i Lenvik, Aslak Hovda Lien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

De mest typiske skadene er brudd i håndledd, lårhals og anklene.

– Lårhalsbrudd er typisk for eldre, men når det gjelder håndledd og ankler, er det like mange unge som faller på isen og knekker noe.

Glemmer at det er glatt

Vinteren meldte for alvor sin ankomst i Nord-Norge denne uken, og med det kommer skader forårsaket av glatt føre. Det merkes på legekontoret for Midt-Troms.

– Jeg vil si at det har nærmest vært opp mot en dobling. Økningen kom egentlig litt før snøfallet, men da isen glaserte asfalten, begynte folk å bokstavelig talt å «dette inn på kontoret», sier Lien lattermildt.

Ankelbrudd

De mest typiske skadene etter fall på isen er brudd i håndledd, lårhals, og anklene.

Foto: Sykehuset Østfold / NRK

Han tror at en kombinasjon av dårlige forberedelser før sesongen og slurving, er årsakene til at mange unødvendige brudd skjer.

– Vi glemmer at det faktisk er så glatt. Folk sykler på jobb uavhengig av føret fordi de har det travelt, og kanskje ikke har fått montert sparken ennå. Man kan også fort glemme seg når man går i trappa med god fart.

– Hva sier de som kommer med brudd etter at de har ramlet?

– De synes det er forferdelig ergerlig, og sier som regel «jeg skulle ha tenkt meg om,» eller «jeg burde ha visst at det var glatt der». Mange sier også at de skulle jo bare til postkassa, også var det gjort, sier Lien.

På med broddene

Men det er mulig å unngå brudd i den kalde og glatte sesongen. Lien anbefaler klassiske og enkle grep.

– Det er fristende å si at man må unngå å skli, men tenk over at det kan være glatt, og pass på at du har ordentlig skotøy. Selv om det høres ut som lyden av alderdom, så er det ikke dumt å bruke brodder.

For de som bor i Midt-Troms, kan man risikere å måtte reise ganske langt hvis man sklir og knekker noe.

– Vi har røntgen tilgjengelig på dagtid her på Finnsnes, og kan behandle ukompliserte brudd, men kompliserte brudd som må opereres, blir sendt til Harstad.