NRK Meny
Normal

Her er Høyres plan for å slå sammen kommunene

De 24 kommunene i Troms kan bli til fire dersom Høyre får det som de vil.

Tromsø

Tromsø kommune kan omfatte Karlsøy, Balsfjord og Lyngen, dersom det nye forslaget fra Høyre blir realitet.

Foto: Robert Greiner/NRK

Under helgens årsmøte i Troms Høyre kom partiet frem til et forslag for kommunesammenslåing i fylket.


Nord-Troms vil da bestå av de seks kommunene i nordfylket, og muligens Lyngen kommune, hvis ikke sistnevnte inngår i Tromsø kommune.


Tromsø kommune blir da å gjelde Tromsø, Balsfjord, Karlsøy og muligens Lyngen.

Den tredje kommunen vil omfatte de seks-syv kommunene i Midt-Troms, og Sør-Troms vil gjelde Narvik, Gratangen, Lavangen, Harstad og de resterende kommunene i Sør-Troms.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forslag ny storkommune» i nytt vindu

Må ta hensyn

Tidligere ordfører i Harstad, Helge Eriksen (H), sier til iTromsø at man må ta utgangspunkt i bo- og arbeidsregioner, altså regioner hvor pendleravstand til arbeidsplass eller skole er mellom 45 minutter og én time.


Byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen, er positiv til forslaget.

– Men det må tilrettelegges slik at kommunene tjener på å slå seg sammen. Det må være gode insentiver på plass, som for eksempel økte tilskudd. Noen kan kanskje oppfatte det som tvang, sier Hilmarsen til iTromsø.

Russentre for unge

Under helgens årsmøte i Troms Høyre gikk partiet inn for å kreve at det bygges sentre for unge pasienter med psykiske diagnoser eller rusproblemer.

Tanken er at det skal opprettes lavterskeltilbud for ungdom under 20 år på sentrene. Dermed kan unge mennesker komme sammen med sine foreldre, døgnet rundt, for å få langsiktig hjelp, råd g veiledning.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var til stede under årsmøtet. Han skal reise til Sverige for å se hvilke erfaringer de har gjort i nabolandet med slike sentre.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie skal til Sverige for å se hvilke erfaringer de har med egne sentre for unge mennesker med rusproblematikk.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK