Normal

Kjempeeiendom på Svalbard snart solgt: – Vi selger til høystbydende

Salget av den store private eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er nært forestående, ifølge advokaten til eierne.

Hiorthfjellet Longierbyen

Hiorthfjellet like utenfor Longyearbyen ligger i den ene enden av privateide Austre Adventfjord. Området er i dag et populært utfartsområde.

Foto: NRK Torget/(Gunnar Veastad)

Austre Adventfjord ligger like over fjorden for Longyearbyen og har et areal på 217 kvadratkilometer, omtrent like stort som arealet i Bærum kommune.

Det er stor internasjonal interesse for å kjøpe området, sier advokat Sveinung O. Flaaten som representerer eierne, en familie i Bergen.

– Salget av eiendommen kan bli gjennomført når som helst. Det har vært meget stor interesse for eiendommen i det internasjonale markedet.

– Så det er andre interessenter enn den norske stat?

– Ja, det er det.

– Hvem er interessert i å kjøpe?

– Jeg vil ikke gå inn på enkeltheter i salgsprosessen, sier advokaten.


Styrtrik kineser ville kjøpe


Austre Adventfjord er et populært hytte- og rekreasjonsområde for befolkninga i Longyearbyen som har vært i privat eie siden 1937.

Eiendommen utgjør om lag 0,35 prosent av landarealet på Svalbard, der den norske stat eier det aller meste.

I april ble det kjent at kjempeeiendommen på Svalbard var til salgs, og at den styrtrike kinesiske forretningsmannen Huang Nubo ønsket å kjøpe eiendommen. Han har tidligere blant annet prøvd å kjøpe en sto eiendom på Island, og er i forhandlinger om å kjøpe en stor tomt i Lyngen kommune i Troms.

Flere eksperter har advart Norge mot å la den styrtrike kineseren få kjøpe eiendommer i Norge.

Taust fra staten

Avisa VG rapporterte at grunneiernes advokat i januar tok kontakt med staten for å foreslå en løsning der staten fikk kjøpe eiendommen og sikre fortsatt norsk eierskap, mot at Horns selskap Austre Adventfjord AS fikk rettigheter til kullforekomstene på eiendommen i en pågående konflikt med statseide Store Norske.

Striden om rettigheter til utvinning av kull i dette området pågår fremdeles.

Mæland vil nå kjøpe

I slutten av mai i år uttalte næringsminister Monica Mæland at staten ønsker å overta eiendommen på Svalbard.

– Regjeringen har besluttet å jobbe for en løsning som medfører at staten overtar Austre Adventfjord. Det er høyst naturlig og riktig at staten går inn for å ta over eiendommen. Gjennom statlig eierskap og norsk lovgivning har vi det beste utgangspunktet for å forvalte Svalbard til fellesskapets beste, uttalte næringsminister Monica Mæland.

Statsråden skal i begynnelsen av september til Svalbard for å bli orientert om norsk virksomhet på Svalbard, og ikke minst om framtida til det statlige kullselskapet Store Norske som sliter med store økonomiske problemer.

Laster kart, vennligst vent...

Her ligger eiendommen Austre Adventfjord.

I kontakt med regjeringsadvokaten

Regjeringsadvokat Sven O Fagernæs sier til NRK at det er kontakt med advokat Flaaten om kjøp av eiendommen, men Fagernæs ønsker ikke å kommentere salgsprosessen.

Eiendommen er lagt ut til salgs i alle de 42 landene som har undertegnet svalbardtrakten, sier Advokat Sveinung O. Flaaten.

– Hvilke summer tilbys – 100 millioner kroner eller mer?

– Vårt prinsipp vil være at den som byr mest for eiendommene får tilslaget, sier advokaten som vil ikke kommentere beløp.


. Disse 42 landene har undertegnet svalbardtraktaten:
Afghanistan, Albania, Argentina, Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Chile, Danmark, Den dominikanske republikk, Egypt, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, India, Island, Italia, Japan, Kina, Litauen, Monaco, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Romania, Russland, Saudi- Arabia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, USA, Venezuela og Østerrike.

I prinsippet kan selskaper i alle disse landene nå kjøpe eiendommen i Austre Adventfjord.

Strategisk beliggenhet

Den politiske betydninga av Arktisk har økt de siste åra. Advokat Flaaten tror det er flere grunn til den store internasjonale interessen for å kjøpe eiendommen på Svalbard.

– Det ene er ressursene som finnes på eiendommen. Det andre er den strategiske beliggenheten for eiendommen. Og dette er den siste eiendommen som vil være til salgs i Arktis.