Hopp til innhold

Hovedtillitsvalgt varsler full kamp: – Vi er totalt lamslått

Tillitsvalgte i Norges Offisersforbund mener befolkningen ikke kan godta regjeringens kuttplaner i Forsvaret.

Pål B. Nygaard foran lagrede MLRS-batterier

Hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges Offisersforbund, Pål Nygaard, varsler full kamp mot kuttforslagene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi er totalt lamslått hvis dette kommer fram som et forslag fra dagens regjering. Vi har én brigade igjen i Hæren, dersom 2. bataljonen med støtteavdelinger legges ned, avvikler vi brigaden som system. Det er en dramatisk konsekvens for landforsvaret i Norge, sier hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges Offisersforbund, Pål Nygaard.

Forsvarsminister Ine Eriksen foreslår å kutte 1500 stillinger i Forsvaret og legge ned ni militærbaser.

Hæren vil trolig bli hardest rammet. 2. bataljon ved Skjold med rundt 120 ansatte skal legges ned. Kystjegerkommandoen i Sjøforsvaret skal bort, og det samme skal Sjøheimevernet.

Ifølge offisersforbundet står rundt 900 arbeidsplasser i Troms i fare.

Bjørn-Tore Woll, områdetillitsvalgt i Norges offisersforbund

Tillitsvalgt i Norges Offisersforbund for Sør-Troms og Nordland, oberstløytnant Bjørn Tore Woll.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det er de mest operative avdelingene vi har. Jeg forstår ikke logikken, og jeg kan ikke fatte og begripe at man kan ta slike beslutninger, sier tillitsvalgt i Norges Offisersforbund for Sør-Troms og Nordland, oberstløytnant Bjørn Tore Woll til NRK.

– Ministeren må ha glemt av at vi må ha et forsvar som virker.

Han mener det ikke er tatt noen hensyn til det som kom fram i debatten etter forsvarssjefens fagmilitære råd.

Vi kan ikke ha en brigade som ikke er en brigade – at vi skal operere uten helikopter og kampavdelinger. Vi har en kyst som verken skal ha Sjøheimevern eller Kystjegere. Det kan jeg ikke forstå.

Bjørn Tore Woll

Nestleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo, er dypt skeptisk til regjeringens kuttplaner. Han tror Nord-Norge blir hardest rammet.

– Ser ut som vi skal ha et forsvar uten folk

Bjørn Tore Woll mener at Forsvaret er til for folket og at folket derfor må si ifra nå.

– Jeg vil faktisk oppfordre til en folkeaksjon. Jeg tror ikke folk er klar over hvordan dette kan påvirke forsvarets evne til å håndtere episoder. Det blir så dårlig at man ikke har noe forsvar.

Helene Rognli, ordfører Målselv

Helene Rognli, varaordfører i Målselv, frykter store konsekvenser for lokalsamfunnet.

Foto: Nils Mehren

Han ønsker at befolkningen mobiliserer og sier ifra om at Norge trenger et forsvar som virker, og at det vil koste penger. Oberstløytnanten er mest bekymret for det som berører personellet.

– Det ser ut som vi skal ha et forsvar som ikke har folk, men teknologi.

– Svært ille

Hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges Offisersforbund, Pål Nygaard, reagerer også på at det er foreslått at helikoptrene i Hæren skal flyttes til Rygge fra Bardufoss.

– Man kan jo begynne å lure på om dette er en forberedt kampanjeplan. Altså det ene skal ta det andre, men vi kan i hvert fall love en ting, at fram til dette skal realiseres skal det bli full kamp.

Hvis Erna og Siv fremmer et slikt forslag med de konsekvensene, vil de historisk sett trone på toppen når det gjelder forsvarsrasering etter krigen.

Pål Nygård

Varaordfører i Målselv, Helene Rognli frykter store konsekvenser i lokalsamfunnet.

– Hvis dette skjer, er det svært ille. Ikke bare for Målselv, men for hele Troms og Norge.

Forstår protestene

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), som nå er på Svalbard, forstår at lekkasjen om forsvarskutt skaper enorme protester i nord.

– Forsvarsministeren ringte meg i går mens jeg var i Barentsburg og sa at lekkasjene ikke medførte riktighet. Vi får håpe at det er noe bedre, men vi må følge med og jeg håper vi får en bred prosess rundt dette.

Huitfeldt beklager at langtidsplanen er forsinket, fordi hun mener det bidrar til en dårligere behandling av den enn det som er vanlig.

– Vi trenger et styrket forsvar i nord. Det er en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Vi må følge med på hva som skjer her og det vil være vårt utgangspunkt når vi skal behandle langtidsplanen.

Forsvarskomiteen

Her er Anniken Huitfeldt, Jonas Gahr Støre og Rune skjerve fra utenriks- og forsvarskomiteen på besøk på Trondenes i Harstad i fjor høst.

Foto: Nils Mehren / NRK

Hun mener det er viktig å lytte til reaksjonene som kommer nå under behandlingen.

– Det som også skaper mye frustrasjon var at Høyre sa de skulle styrke Forsvaret mye mer enn Arbeiderpartiet, så kommer det et forslag som kanskje tyder på noe helt annet. Derfor er det viktig at vi får god tid til å behandle dette.

– Dette er rykter

Regina Alexandrova representerer Troms Høyre i Forsvarskomiteen. Hun er på Svalbard sammen med Huitfeldt, og sier at hun ikke synes det er riktig å kommentere lekkasjer.

– Dette er rykter og vi er ikke informert om det. Det blir derfor ikke riktig av meg å gå konkret inn i saken og kommentere det nå.

Alexandrova vil vente og se hva som legges fram. Hun forstår likevel at lekkasjene skaper bekymring.

– Det er klart at dette vil påvirke mange mennesker og når det blir slik som nå er det vanskelig å se den helhetlige tanken.

Tror ikke på flertall på Stortinget

Maria Serafia Fjellstad (V) er fungerende ordfører i Harstad. Dersom lekkasjene fra Forsvarsdepartementet stemmer, og tiltakene blir gjennomført, vil rundt 200 arbeidsplasser i Harstad forsvinne.

Maria Serafia Fjellstad (V)

Fungerende ordfører i Harstad, Maria Serafia Fjellstad mener at eventuelle arbeidsplasser som forsvinner ikke er det viktigste.

Foto: Mathis Eira / NRK

– At Harstad mister arbeidsplasser er ikke det viktigste her, det viktigste er at arbeidsplassene som kan forsvinne er forsvarsarbeidsplasser som skal beskytte nasjonen mot ytterlige trusler. Med det trusselbildet vi har er det ikke riktig og ikke klokt å bygge ned Forsvaret i nord, hvor truslene er størst, sier hun.

Den fungerende ordføreren tror likevel ikke at forslagene som kommer frem i lekkasjene vil få flertall på Stortinget.

– Derfor må vi nå få i gang en tverrpolitisk dugnad for å fremme vårt synspunkt om viktigheten med et godt forsvar i nord, sier Fjellstad.

Heller ikke regjeringspartiet Frp støtter lekkasjene. Troms Frp har fått med seg 15 andre fylkespartier på et forslag til en uttalelse de skal legge frem på partiets landsmøte i helgen. I uttalelsen sier Frp at de ikke godtar nedleggelser i Forsvaret i Nord-Norge.

– Med det nye trusselbildet vi har, hvor mye av aktiviteten flyttes nordover, i tillegg til mer urolighet rundt om i verden, blant annet med den økte tilstrømmingen av migranter, er det viktig at Forsvaret styrkes i Nord-Norge, sier Eivind Stene i Harstad Frp.

Jeg ser ikke for meg at disse forslagene går igjennom, hvis de faktisk er reelle. For Troms Frp er det i alle fall helt uaktuelt å være med på noe sånn.

Eivind Stene, Harstad Frp

Flere nyheter fra Troms og Finnmark