Hovedmann dømt i stor narkosak i Vest-Finnmark

Fire personer er dømt for narkotikaomsetning i det politiet betegner som den største narkosaken på flere år i Vest-Finnmark.

Beslaglagt amfetamin

Amfetamin, sendt fra hovedmann i narkotikasaken i Oslo, og beslaglagt i posten i Finnmark.

Foto: Politiet

Thomas Darell

Sjef for retts- og påtaleenheten i Vest-Finnmark Thomas Eliassen Darell

Foto: Farid Ighoubah/NRK

Hovedmannen i en av de største narkotikasakene i Vest-Finnmark på flere år, er dømt til tre års fengsel etter tilståelse i saken. I tillegg må han betale 820 000 kroner.

Tidligere er også tre andre dømt i saken. De er dømt til tilsammen åtte år og tre måneder fengsel og 1 280 000 kroner i inndragning.

– Vi har etterforsket denne saken fra 2009, etter at vi la merke til at det var omsetting, og trafikk på en bankkonto som virket mistenkelig. Det viste seg da etterhvert at det var snakk om forsendelser av narkotika fra hovedmannen i Oslo, til personer i Vest-Finnmark, som nå også er dømt i saken, sier sjef for retts- og påtaleenheten i Vest-Finnmark Thomas Eliassen Darell til NRK.

Politiet betegner saken som viktig, og Eliassen Darell sier de er fornøyde med dommene.

– Det er den største narkotikasaken vi har hatt i Finnmark på flere år. Det er stor inndraging, og lange fengselsstraffer, sier Eliassen Darell.

Beslag

Foto av de tre posene med formentlig amfetamin, samt to tomme lynlåsposer benyttet som emballasje. Posen øverst til venstre inneholdt 75,36 gram, posene nede til venstre inneholdt henholdsvis 12,79 gram og 2,25 gram.

Foto: Politiet

Sendte narko i posten

– Ut i fra omfanget av saken, har vi gjort relativt små beslag. Vi gjorde et beslag på 70 gram amfetamin, men det var dette beslaget som gjorde at vi klarte å nøste helt opp i saken. Men i all hovedsak er det en sak som er løst på bakrgrunn av omsettingstall, forklarer Eliassen Darell.

Etterforskningen til politiet avdekket hvem mottakerne av narkotiken var, og hvor stor omsettingen var, og dermed også hvor mye narkotika som ble er sendt.

Narkotikaen ble sent i posten fra Oslo til Finnmark.

Etter å ha hatt mistanke til hovedmannen, fikk politiet i Vest-Finnmark lånt en narkotikahund, og ved hjelp av den ble det første beslaget gjort på postsorteringssentralen i Alta. Etter det begynte saken å rulle.

– Vi løste saken ved å følge med på aktiviteten til denne hovedpersonen. Amfetaminen ble sendt fra hovedpersonen til en kurer i Finnmark som ble dømt til fengsel i to år og tre måneder. Denne personen brakte stoffet videre til en person som distribuerte det videre. Han fikk fengsel i to år og fire måneder, sier Eliassen Darell.

Rensket opp i narkokonstellasjon

Amfetaminbeslag på vekt

Amfetaminbeslag på vekt.

Foto: Politiet

Politiet tror de har rensket opp i en narkotikakonstellasjon gjennom denne saken.

– Nå sitter fire personer og soner, og det nok ikke flere folk i denne gruppa. Det er såpass store mengder narkotika det er snakk om her, og over tid, at det vil være merkbart innenfor visse miljøer som har vært avhengige av disse omsetterne.

Alle de involverte er folk fra Finnmark, men hovedmannen, som nå ble dømt i Oslo tingrett bor i Oslo.