Hopp til innhold

– Wow! Se! Se hvor mørkt det er!

Slik reagerte tilskuerne på den totale solformørkelsen på Svalbard.

Folk som opplever solformørkelsen.

Se hvordan det blir mørkt når den siste rest av sola forsvinner, og hvordan tilskuerne reagerer.

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi kunnet forestille meg hvordan det ville oppleves å se en total solformørkelse. Utbruddene du hører fra meg er rett og slett en impulsiv reaksjon. Jeg ble veldig overrasket over hvordan det var, sier NRK-fotograf Marita Bolle Andersen.

I videoen i saken kan du se og høre hvordan både teamet fra NRK og de andre tilskuerne i Adventdalen reagerte da månen dekket hele sola på Svalbard 20. mars.

– Wow! Wow! Se hvor mørkt det blir, utbryter Andersen, flere ganger på videoen.

Men også de andre tilskuerne ble tatt på senga av opplevelsen.

Gjenopplev TV-sending

NRK sendte to timers direktesendt TV under den totale solformørkelsen i Longyearbyen på Svalbard fredag, og oppmerksomheten rundt sendingen var stor, både i Norge og i utlandet.

– Det var en verdensbegivenhet som fant sted på Svalbard. Vi bestemte oss for å satse, både på nett og TV. Bildene var spektakulære, stemninga på Svalbard var elektrisk – og vi klarte å formidle det. Dyktige folk i planlegging og gjennomføring. Summen av det hele – suksess, sier en fornøyd regionredaktør Pål Hansen.

Se hele TV-sendingen igjen her:

NRK sendte direkte fra solformørkelsen på Svalbard. Se hele sendingen på nytt her.

282.000 personer fikk med seg hele TV-sendinga på NRK1, mens hele 600.000 var innom og fikk med seg deler av de to setningene.

I løpet av fredag 20. mars var nesten 383.000 mennesker innom nettsidene til NRK Troms via en datamaskin og over 92.000 via en mobil eller ett nettbrett.

Bare i de to timene direktesendingen varte, var nærmere 300.000 personer innom, viser statistikken fra nrk.no.

Solformørkelses-feber

I forkanten av formørkelsen la vi ut en engelsk artikkel der vi fortalte om sendingen. En stor andel av seerne var utenlandske, etter at blant annet franske Le Monde lenket til sendingen.

– Bildene ble også spredd til hele Europa gjennom EBU, sier Pål Hansen.

Og svært mange nordmenn har visst interesse for solformørkelser og andre himmelfenomen på internett de siste dagene.

17 år gamle Adrian fra Lillestrøm fikk bakoversveis da Facebook-arrangementet for en solformørkelse i 2061 som han opprettet som en spøk, plutselig fikk mer enn 20.000 påmeldte.

Se hele formørkelsen minutt for minutt:

NRK satte et kamera direkte på sola under solformørkelsen på Svalbard. Se formørkelsen minutt for minutt.