NRK Meny
Normal

Høgmo må prestere – også på UiT

I de to play off-kampene i november må Per-Mathias Høgmo og Norge prestere for å sikre en EM-plass. Parallelt må Høgmo selv levere, på sine doktorgradsstudier i nettopp prestasjonskultur.

I de to play off-kampene i november må Per-Mathias Høgmo og Norge prestere for å sikre en EM-plass. Parallelt må Høgmo selv levere, på sine doktorgradsstudier i nettopp prestasjonskultur.

I tillegg til å være trener for det norske fotballandslaget, er Per-Mathias Høgmo også på skolebenken.

Landslagstrener i fotball, Per-Mathias Høgmo er for tiden på seminar i forbindelse med sine doktorgradsstudier ved UiT–Norges arktiske universitet. Der får han kjørt seg på et lite grupperom sammen med andre studenter.

– Her blir man utfordret. Av og til er man litt utenfor komfortsonen, og det kjennes godt, sier Høgmo til NRK.

I fem år har han jobbet med doktorgraden i prestasjonskultur, ved siden av å være topptrener på fulltid.

– Det er en veldig god måte å utvikle seg parallelt med landslagstrenerjobben, og man henter impulser som er direkte overførbart til den prestasjonsgruppen jeg jobber med til daglig.

– EM kan forsinke det

Etter tre dager med studier i Tromsø, tar Høgmo med seg følgende inn mot de avgjørende play off-kampene mot Ungarn i neste måned:

Per-Mathias Høgmo på skolebenken

Per-Mathias Høgmo deltar på seminar på UiT i Tromsø.

Foto: NRK

– Tilstedeværelse er et svært sentralt tema i avhandlingen, og det å være til stede i nyet har vi jobbet mye med og det jobber vi fortsatt mye med. Og det er viktig når vi skal inn i denne type kamper igjen, sier han.

Når tror du at du kan kalle deg doktor Høgmo?

– Jeg håper det kan skje etter hvert, men det spørs jo. EM til neste år kan jo forsinke det litt, humrer Høgmo.

– Flink til å legge press på seg selv

Professor ved UiT, Ørjan Olsvik som er mentor for Høgmo er imponert over hva han får til.

– Tatt i betraktning i hva andre ting han gjør, så er jeg imponert. Han la opp til et halvtidstempo på graden, og har gjennomført den temmelig nøyaktig på skjema.

Seminaret Høgmo deltar på er et kurs i forskningsetikk, som foregår på engelsk fordi to studenter er fra Arkhangelsk i Russland. Det blir diskutert bruk av vitenskap som etikk, men også at de får et bilde av hvordan det praktisk kan anvendes.

– Skal man drive med eksperimenter på mennesker eller trene folk, så er etikk viktig.

Er det noe han kan ta med seg for å sikre EM-plass?

– Jeg er helt overbevist om at hvis noen kan sikre oss EM-plass, så er det elleve mann på banen og en god trener på sidelinjen.

Ørjan Olsvik

Ørjan Olsvik er mentor for Per-Mathias Høgmo, og er imponert over hva han får til.

Foto: NRK

Olsvik forklarer at hvis Høgmo blir ferdig med graden i løpet av 2016, så ligger de fremfor skjema.

– Han trenger ikke mye press for å levere. Jeg tror han er fantastisk flink til å gjøre to ting samtidig, og han er veldig flink til å legge press på seg selv, sier mentoren.