NRK Meny
Normal

Hjertesyke Mats: – Vi er for dårlige til å følge drømmene våre

Mats Svendsen (29) fra Tromsø vet ikke hvor lenge han kommer til å leve uten hjertetransplantasjon. Men han har mange drømmer, og i helga levde han ut deler av den største.

Det viste seg at jeg bare hadde 11 prosent hjertefunksjon. Det er latterlig lite.

Mats Svendsen

– I dag er jeg nervøs. Veldig ydmyk, nervøs og spent. Jeg er spent på om det er noen i det hele tatt som dukker opp for å høre på, sier Mats Svendsen.

Han bestiller mat og drikke på Café Sånn i Tromsø sentrum. Hit har han kommet for å «fikse noen siste greier».

Vi møter han her, dagen før dagen hvor kafeen blir åsted for den ene av intet mindre enn to arrangementer i anledning release av låten «Living the dream» og musikkvideoen til samme låt.

Se hele musikkvideoen øverst i saken!

Sanger som slår

Konsertene er et steg på veien mot en større forestilling som skal gå av stabelen på hovedscenen i Kulturhuset i Tromsø 13. september.

Prosjektet så langt har vært en kreativ reise med mange timer foran pianoet og sanger som bare plutselig slår han knallhardt i bakhodet.

Men det har også vært en reise full av utfordringer. Mats Svendsens hjerte slår med bare 20 prosents funksjon, og han vet ikke hvor lenge han kommer til å leve uten en hjertetransplantasjon.

– Latterlig lite

Sommeren 2012. Mats hadde nettopp kommet hjem fra en utenlandsreise sammen kona, og støttespilleren Therese. Da han ble lagt inn på sykehus hadde han ikke i sin villeste fantasi sett for seg at det var hjertet det var noe feil med.

Den dårlige formen som gjorde at han ikke klarte å spille fotball og basketball, og som gjorde han sliten av å gå i trapper, trodde Mats kunne være astma. Eller at han rett og slett var i for dårlig form.

– Det viste seg at jeg bare hadde 11 prosent hjertefunksjon. Det er latterlig lite, sier Mats til NRK.

(Les videre under bildet)

Mats Svendsen

Hjertesyke Mats Svendsen (29) slipper låten «Living the dream» og musikkvideo lørdag.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Hjertetransplantasjon

Siden diagnosen ble hugget i stein den sommeren har han fått medisiner og en pacemaker med hjertestarter.

– Den fungerer ikke like bra som legene hadde håpet på. Derfor diskuteres det stadig om jeg skal få hjertetransplantasjon, sier han.

Hverdagen til Mats ble brått helt annerledes da han ble syk. Han gikk fra å være en aktiv fyr med fulltidsjobb og hobbyfotografering, via en kontorjobb hjemmefra, til å innse at kardiologene hadde rett. Å jobbe ble for tungt.

Rammer også unge

Med musikken og åpenheten ønsker han å vise folk at hjertelidelser rammer unge folk også. Derfor samarbeider han med LHL Tromsø for å rette fokus på nettopp unge med hjertelidelser.

Man er i verdens beste hender på sykehuset. Men når den tid kommer at man skrives ut, da skorter det på forum å ta kontakt med.

Mats Svendsen.

De som dukker opp for å høre på Mats lørdag, vil ikke bare få høre den nye singelen hans. De som kommer på det første arrangementet på Aurora Kino vil få se musikkvideoen hans, og vil få høre han snakke om mennesket Mats.

Håpet om å nå ut til folk er en stor del av det mennesket.

– Ensomheten var tøff

– Man er i verdens beste hender på sykehuset. Men når den tid kommer at man skrives ut, da skorter det på forum å ta kontakt med. Jeg ønsker å være med på å skape et miljø der det er greit å snakke om det å være ung og hjertesyk, sier Mats.

– En ting er å være fysisk syk. Men så er det det psykiske aspektet ved å være fysisk syk. Ensomheten jeg kjente på da det ikke var noen arena å få hjelp på var noe av det tøffeste. Jeg håper åpenheten min kan bidra til økt fokus på det.

Ansikt til ansikt med Mats på kafeen i Tromsø sentrum skjønner man at han brenner for det han holder på med.

Hemmelighetsfull

Låten han skal vise Tromsø-folket på lørdag begynte han å skrive før han fikk diagnosen. Men den ble ferdig etterpå. I dag, fredag, er han hemmelighetsfull om hva den handler om.

– Teksten står ganske direkte til den situasjonen jeg går igjennom nå. Den handler om noe elementært i mennesket. Alle har drømmer, men vi har blitt eksperter på å finne unnskyldninger for å ikke følge dem, og heller gjøre det samfunnet forventer, sier Mats.

Mats Svendsen

Mats under musikkvideoinnspillingen.

Foto: Daniel Lindal Mathisen

– Jeg er mer fri

Han kaller seg selv ikke den beste vokalisten og pianisten, og ikke den verste. Han er et sted midt imellom. Kjærligheten til musikken takker han en pianolærer ved navn Kåre for.

Da han vokste opp opplevde han at musikkskolen handlet mest om å pugge noter, klippe negler og å sitte rak i ryggen.

– Men det var ikke for meg. Jeg er litt mer fri enn som så. For meg handler det om å føle musikken, og å formidle musikken gjennom følelsene. Og da ble det veldig merkelig at lengden på neglene skulle avgjøre om det var bra, sier Mats.

Eskalerte

Alle har drømmer, men vi har blitt eksperter på å finne unnskyldninger for å ikke følge dem, og heller gjøre det samfunnet forventer.

Mats Svendsen

Pianolæreren Kåre får æren for å ha lært Mats hvordan han kunne spille fritt og på gehør.

– Med det verktøyet i bagasjen begynte jeg å utforske det musikalske landskapet selv. Etter det har det bare eskalert.

Det som skjer i livet hans akkurat nå er hans største drøm. Han er dypt takknemlig for at han med gode støttespillere får realisert drømmen om å nå ut til folk med musikk.

Vil på en fin ferie

– Hvis dette er din største drøm, hva er dine andre drømmer?

Ved det høye kafébordet blir det helt stille. Mats, som stort sett snakker i ett, til tross for at han kan bli tungpustet av det, ser tankefull ut.

– Alle har vel mange drømmer. En av mine er å ta med kona på en skikkelig fin ferie. Det har vi ikke kunnet gjort siden jeg ble syk, fordi det å skulle befinne seg i utlandet mens det plutselig skjer noe med pacemakeren føles ikke trygt.

– En eventyrlig reise

Men når han lørdag skal dele av seg selv med Tromsøs befolkning er han trygg. Musikken er følelser og musikkvideoen er en filmatisering og kort oppsummering av de to siste årene av livet hans. Den er for ham veldig personlig.

– Dette har vært en eventyrlig reise hele veien. Det som skjer i morgen er bare en smakebit. Det er ingenting i forhold til den store produksjonen 13. september. Jeg håper at 13. september kan være et startskudd, at det er der det begynner.

Se musikkvideoen øverst i saken!