Hopp til innhold

Hjemmet ditt kan være mer brannfarlig enn du tror

Når sjekket du brannslukkingsapparatet ditt sist? Manglende vedlikehold av apparatet kan bli svært skjebnesvangert.

Sjekk apparatet

Tre-fire ganger i året mener Knut Dalby Kristensen, daglig leder i Brannmateriell, at du bør snu brannslukkingsapparatet ditt på hodet for å unngå at pulveret klumper seg.

Foto: Marita Evjen / NRK

– Etter hvert som tiden går, synker pulveret inni brannslukkingsapparatet ned mot bunnen, og klumper seg. Hvis du ikke snur apparatet jevnlig, kan det hende at du ikke får ut pulveret når du virkelig trenger det, sier Knut Dalby Kristensen, daglig leder i Brannmateriell.

Forrige uke var han på kontroll i et borettslag i Tromsø. To av 30 brannslukkingsapparater var i orden.

– Men dette er ikke enestående. Privatpersoner er veldig dårlige på å kontrollere og vedlikeholde apparatene sine. Kun to prosent av våre kunder er privatpersoner, resten er bedrifter. Det burde egentlig vært motsatt, sier Kristensen.

Et pulverapparat skal kontrolleres av fagpersonell hvert femte år. Hvert tiende år skal apparatet til service, eller byttes ut. Når apparatet ditt ble kontrollert sist sjekker du på klistrelappen som skal være på siden av apparatet.

I tillegg anbefaler fagfolk at du snur på apparatet tre-fire ganger i året. Dette for å hindre at pulveret klumper seg.

Slik sjekker du brannslukkingsapparatet ditt selv:

Knut Dalby Kristensen, daglig leder i Brannmateriell, viser hvordan du kan gjøre enkelt, men viktig vedlikehold av brannslukkingsapparatet ditt.

Knut Dalby Kristensen, daglig leder i Brannmateriell, viser hvordan du kan gjøre enkelt, men viktig vedlikehold av brannslukkingsapparatet ditt.

Manglende informasjon

Pressebilde av Dagfinn Kalheim.

Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening mener også må bli flinkere til å mase på folk om viktigheten med å kontrollere brannslukkingsapparatene sine.

Foto: Norsk brannvernforening

– Det er gitt lite informasjon om kravene. Brannslukningsapparatene blir fort glemt, og forhåpentligvis aldri brukt. Men det kan likevel være livsviktig å sjekke apparatet jevnlig, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

– Nesten enhver brann starter i det små, og kan avverges hvis man reagerer raskt. Men det viser seg at det tar mellom tre og syv minutter før en brann oppstår til det er full brann, og da nytter det ikke med et apparat som ikke virker, sier han.

Kalheim mener informasjonen fra myndighetene og fra dem selv må bli tydeligere og heftigere for å nå ut til flere.

– Vi har vært flinke til å mase på folk om å sjekke røykvarslerne og om å bytte batteri på dem. Men håndslukkerne prater vi ikke like mye om.

Brannutsatt tid

Nå går vi inn i en av de mest brannutsatte månedene i året, når husene fylles med brannfarlig julepynt og vi tenner stearinlys i vintermørket.

Allerede har flere alvorlige branner oppstått, som brannen i Midtbyen i Trondheim 5. desember, dødsbrannen i Oslo 6. desember.

Dagfinn Kalheim ber folk kontrollere brannslukkingsapparatene sine, og sette seg inn i hvordan de fungerer.

– Folk bør lese bruksanvisningen, og forsikre seg om at de forstår den. Kjennskap til apparatet er viktig. Jeg har selv hvert på kontroll i boliger hvor apparatet fortsatt står i pappesken det kom i da det ble kjøpt for ti år siden, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark