Først var de på Nordpolen, nå vil de møte verdens statsledere

Deltakerne i NRK-serien «Oppdrag Nansen» skal holde foredrag på klimatoppmøtet i Paris. Når de entrer scenen ønsker de å ha verdens mektigste menn og kvinner i ryggen.

«Oppdrag Nansen» nærmer seg et klimaklimaks når de skal til klimatoppmøtet i Paris. Her er noe av det de har opplevd på veien.

– Formålet med #MeetTheKids er å engasjere og vise at barn kan har en stemme. Ungene våre er en stemme og har et budskap for alle barn i verden, sier Mattias Høyem regissør for storsatsingen til NRK Troms og NRK Super, «Oppdrag Nansen».

I april gikk fire deltakerne, Erika Gjelsvik, Johannes Breivik, Elias Damli og Johanne Jerijærvi til Nordpolen. Barna har fått møte Kronprins Haakon og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Og i begynnelsen av desember drar de til klimatoppmøtet i Paris. Der håper de på å møte noen av verdens største statsledere.

Sammen med NRK Super har de nemlig satt i gang en bevegelse i sosiale medier, med navnet #meetthekids. Målet er å få til et møte med blant andre Erna Solberg, Angela Merkel og Barack Obama, for å få dem til å love at de skal tale barnas sak når de skal forhandle i Paris.

– Med #MeetTheKids ønsker vi å legge et press på politikerne, for at de skal gjøre mest for å bevare klimaet, sier Høyem.

Jeg håper Barack Obama og de største politikerne kommer for å høre på oss

Elias Damli

Har forberedt seg godt

Barack Obama

Barna i «Oppdrag Nansen» ønsker å møte Barack Obama.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Siden turen til Nordpolen i april har «Oppdrag Nansen»-barna forberedt seg godt før møtet i Paris. De har fått jevnlige oppgaver om klimaet og klimaendringene, og de har vært på flere samlinger, blant annet for å forberede foredraget de skal holde i Paris.

– Vi ønsker å fortelle politikerne hva vi har opplevd og lært på turen. Og vi skal overbevise dem om at de må ta tak. Det er vi som skal overta jorda, og vi ønsker ikke at klimaet skal være umulig å redde når vi tar over, sier Johanne Jerijærvi.

Oppdrag Nansen på Nordpolen

Her er hele crewet som kom seg til Nordpolen den 21. april i år. Bak fra venstre: Aleksander Gamme, Håvard Gulldahl, Per Einar Grønmo, Mattias Høyem og Børge Ousland. Foran fra venstre: Ingeborg Jakobsen, Elias Damli, Erika Gjelsvik, Johanne Jerijærvi og Johannes Breivik.

Foto: NRK

Og deltakerne legger ikke lista lavt før Frankrike-turen.

– Når vi skal til Paris, håper jeg vi klarer å få frem budskapet vårt. Jeg håper Barack Obama og de største politikerne kommer for å høre på oss, det hadde vært toppen. Men det er ikke det som teller mest. Det viktigste er at vi får spredt budskapet vårt. Hvis Obama og de andre kan hjelpe oss med det, hadde det vært fint, sier Elias Damli.

Forberedt på kjendisstatus

Første episode av TV-serien skal sendes 3. januar. Men Elias, Johannes, Erika og Johanne har fått rikelig med omtale både i nasjonale og lokale medier.

– Det har vært en del folk som har kjent meg igjen. For det meste lærere. Men jeg regner med at det blir mer oppmerksomhet når serien begynner å gå på TV, sier Elias Damli.

Likevel har ikke barna klart å vekke den store interessen for klimaet blant sine venner.

– De vet hva jeg har vært med på, men de gjør ikke noe spesielt for klimaet. Jeg plukker opp søppel etter dem, for å si det sånn, sier Erika Gjelsvik.

Oppdrag Nansen: Kilovis med sjokolade til lunsj