Historisk thai-kvinne på Svalbard

Det skrives historie når det nye lokalstyret i Longyearbyen konstituert i kveld. For første gang i lokaldemokratiets historie på Svalbard blir en representant fra Thailand med i lokalstyret.

Khaniitha Sinpru

Khaniitha Sinpru er nå medlem av lokalstyret i Longyearbyen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Jeg fikk et lite sjokk da valgresultatet ble klart. Men nå er jeg glad og ser fram til å sitte i lokalstyret som fast representant for Svalbard Høyre.

Det sier Khaniitha Sinpru. Hun har bodd 13 år i Longyearbyen. Her har hun mann og barn.

– En viktig grunn til at jeg valgte å engasjere meg i Høyre, var at partiet tok kontakt med det thailandske miljøet. Høyre spurte om det var noe de kunne hjelpe oss med. Høyre brydde seg. Det ble satt stor pris på, sier Khaniitha Sinpru.

Hun synes det er viktig at også representanter fra andre land som er valgbare på Svalbard, engasjerer seg i lokalpolitikk.

– Det skjer mye på Svalbard akkurat nå, med nedskjæringer i Store Norske som har ringvirkninger lokalt. Her får lokalstyret en viktig oppgave også i framtida, mener hun.

Satset mye på thai-miljøet

Og Svalbard Høyre satset mye på å få velgere fra det thailandske miljøet. For tida er det 117 fra Thailand som bor i Longyearbyen. Høyre lokalt hadde ei formulering i programmet om at de ville jobbe for å gi utlendinger norsk statsborgerskap etter opphold på Svalbard.

Etter valget har statsråd Solveig Horne gitt beskjed om at dette ikke er aktuell politikk. Svalbard skal ikke være noen bakdør for å få norsk statsborgerskap, mener regjeringen.

Svalbard Høyre gjorde jo et godt valg og fikk inn fem i lokalstyret. Arbeiderpartiet gikk tilbake i oppslutning, og fikk også fem inn i lokalstyret. I går ble det klart at Venstre som var på vippen med tre representanter for å skaffe flertall, heller valgte å samarbeide med Arbeiderpartiet enn med Høyre. Arild Olsen fra Ap blir ny lokalstyreleder i Longyearbyen.

For første gang i lokaldemokratiets historie på Svalbard blir en representant fra Thailand med i lokalstyret

– Stemte på oss

Men Khaniitha Sinpru er godt fornøyd med innsatsen Svalbard Høyre gjorde i valgkampen mot det thailandske miljøet. Resultatet var at de fleste fra Thailand på Svalbard stemte på Høyre.

– Ja, det gjorde de fleste. Det vet jeg, sier hun – før det første møtet i lokalstyret i Longyearbyen.

I Longyearbyen er det 2152 innbyggere. Inkludert studentene er det folk fra over 40 nasjoner på Svalbard.

Det er 1517 nordmenn. 125 fra Sverige, 117 fra Thailand, 46 fra Russland og 43 fra Danmark.

Svært mange av som kommer fra Thailand til Svalbard jobber i forskjellige serviceyrker og med renhold.

– Vi blir tatt godt imot av alle nordmenn. Her opplever vi ikke rasisme, sier Khanittha Sinpru.