Historisk lav ledighet i Troms: – Svært godt arbeidsmarked

Arbeidsledigheten i Troms har ikke vært lavere siden 1978. Ved utgangen av september er den på 1,7 prosent. – Svært gledelig at det er størst nedgang er det blant de yngste. Sier assisterende fylkesdirektør i NAV Troms, Bente Ødegård.

NAV Tromsø.

Historisk lav ledighet i Troms på bare 1,7 prosent. Har ikke vært lavere siden 1978.

Foto: Harald Albrigtsen. / NRK

Det er nå 1516 helt arbeidsledige personer i Troms, som betyr en nedgang på 9 prosent, eller 155 personer, sammenlignet med september i fjor. Ledigheten for landet for øvrig ligger på 2,5 prosent.

Assisterende fylkesdirektør i NAV Troms, sier årsaken til den store nedgangen er et arbeidsmarked som går veldig godt og dermed stor etterspørsel etter arbeidskraft.

– Den største etterspørselen kommer innenfor bygg og anlegg og turisme. Innenfor disse næringene er de enorm etterspørsel etter arbeidskraft, sier hun.

Bente Ødegård

Assisterende fylkesdirektør i NAV Troms, Bente Ødegård, sier det er enorm etterspørsel etter arbeidskraft. Spesielt innenfor bygg og anlegg og turisme.

Foto: Privat

Turismen rett til værs i nord

Størst nedgang blant unge voksne

Den største nedgangen i antall ledige sammenlignet med samme periode i fjor, er blant de unge voksne. Aldersgruppen under 30 år utgjør to tredeler av den totale nedgangen i arbeidsledighet i fylket sammenlignet med september 2016.

– Det er spesielt gledelig at nedgangen er stor i de yngste aldersgruppene. Målrettet arbeid med å få ungdom over i utdanning og arbeid bærer nå frukter. Satsingen virker og har stimulert flere unge over i arbeid eller utdanning, Grete Kristoffersen.

Troms på pallen

Troms ligger nå på tredjeplass av fylkene med lavest ledighet. Kun slått av Sogn og Fjordane og Oppland. Av kommunene er det Bardu (0,8 %), Målselv (1,1 %) og Ibestad (1,1 %) som har lavest ledighet. Høyest ledighet finner vi i Kåfjord (3,0 %), Dyrøy (2,9 %), Torsken og Lavangen (2,8 %). Fylkets to mest folkerike kommuner, Tromsø og Harstad, har en ledighet på henholdsvis 1,6 og 2,1 prosent.