Hopp til innhold

– Står vi sammen, kan dette bli riktig bra

19 representanter fra Finnmark og 19 representanter fra Troms var mandag samlet til det aller første møtet i fellesnemnda:

Fellesnemnda for Troms og Finnmark

Fellesnemnda for de to fylkene som skal slås sammen, hadde sitt første møte i Tromsø. Se opptak her.

Mandag møttes for første gang medlemmene i den ferske fellesnemnda som skal danne grunnlaget for nye Troms og Finnmark fylke.

Sammen med statssekretær Aase Marthe Horrigmo fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet var det dermed duket for et historisk møte på fylkeshuset i Tromsø. Det etter en heftig både dragkamp og boikott av prosessen der to fylker skal bli ett.

Opsal leder nemnda

– Nå starter arbeidet med å bygge en ny fylkeskommune her lengst nord. Nå trer vi fra departementet til side. Jeg ønsker dere lykke til i arbeidet, sa statssekretæren da hun åpnet det historiske møtet.

Kari-Anne Opsal fra Troms Arbeiderparti ble valgt som leder av fellesnemnda som skal forberede sammenslåinga av Troms og Finnmark. Hun er i dag gruppeleder for Ap i fylkestinget. Ulf Trygve Ballo fra Arbeiderpartiet i Finnmark ble valgt som nestleder i nemnda.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), og fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen (Ap), ble valgt til møteledere. Kari Lene Olsen ble valgt til leder for valgstyret og John Karlsen ble valgt til nestleder.

Ulf Trygve Ballo og Kari-Anne Opsal

Kari-Anne Opsal fra Troms Ap skal lede fellesnemnda, og Ulf Trygve Ballo fra Finnmark Ap blir nestleder.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Tidlig i møtet ble det kjent at Høyre vil ha på plass en arbeidsgruppe allerede nå for å få fortgang i sammenslåingsarbeidet.

Sp møtte ikke

Senterpartiet i Finnmark har nektet å oppnevne representanter fra partiet til fellesnemnda, og deltok derfor ikke på møtet i dag.

Både Finnmark SV og Finnmark Sp nektet først å utnevne medlemmer fra sitt parti. Mens SV ble med, og sendte representanten Tommy Berg til Tromsø, ga Sp fra seg sin plass til Arbeiderpartiet i Finnmark.

– SVs oppgave er å være vaktbikkje i fellesnemnda, sier Berg til NRK.

Gruppeleder for Troms Ap og nyvalgt leder for fellesnemnda, Kari-Anne Opsal, sier det har vært en krevende tid.

– Det har vært en lang og vanskelig prosess. Nå skal vi se fremover, sier hun.

Fellesnemnd-nestleder Ulf Trygve Ballo fra Finnmark Arbeiderparti er enig i at man nå må se fremover.

– Vi skal nå gå sammen for å finne løsninger. Vi går på med krum hals, men vi vil selvfølgelig forsvare Finnmark når vi slår sammen de to fylkene, sier Ballo.

– Ikke med lett hjerte

Fylkesvaraordfører i Finnmark, Tarjei Bech Jensen, sier det er en veldig spesiell dag.

– Det er ikke med lett hjerte vi står her i dag. VI har prøvd å få Stortinget til å snu, men det er et flertallet i Stortinget som tvinger dette på finnmarkingene. Da har vi funnet det best å ta ansvar og gjøre en best mulig jobb for Finnmark, sier Bech Jensen til NRK.

Tidligere ordfører i Alta, Geir Ove Bakken, var positiv da han var på talerstolen.

– Vi har mange muligheter. Står vi sammen, kan dette bli riktig bra, sa Bakken fra Finnmark Ap.

Både Jens Ingvald Olsen fra Troms Rødt og John Karlsen fra Troms Frp fryktet kostnadene ved fylkessammenslåingen, og Olsen mente dette kan gå ut over tjenestetilbudet.

Siden i vår har sammenslåingsprosessen av de to fylkene i nord skapt splid i Arbeiderpartiet., vært gjennom flere omkamper i Stortinget og er også hevdet å sette hele regionreformen i fare.

Inntil for bare noen dager siden har vært høyst usikkert om noen representanter fra Finnmark i det hele ville komme til det innkalte første møtet.

Willy Ørnebakk

REISTE ALENE: Fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk (Ap) fikk ikke selskap av Finnmarks fylkesordfører da kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland innkalte til møte august.

Foto: PÅL HANSEN/NRK

Finnmarks første frivillige steg inn i regionreformen

Siden i vår har Finnmark fylkesting, ledet av Arbeiderpartiet, boikottet hele regionreformen.

Fylkestinget i Finnmark ville lenge kun takke ja til et møte om reversering av prosessen.

Tillitsvalgte har ropt varsku om at de ansatte er sterkt preget.

Andre uken i desember snudde styret i Arbeiderpartiet, og med 5 mot 4 stemmer sa de ja til å gå inn i fellesnemnda.

Trussel om søksmål, partipisk og et splittet Ap har vært starten på Finnmarks første frivillige steg inn i regionreformen.

– Det var knapp margin. Vi tvilte oss frem til det og brukte lang tid på å belyse denne saken i alle bauger og kanter, sier leder Kristina Hansen i Finnmark Arbeiderparti.

Derfor er det en historisk dag når de 38 møtes for å forberede og legge til rette for sammenslåing av fylkene.

Veien fremover blir likevel ikke like rett som E6 over Sennalandet, men trolig heller mer som en brøytestrekning på yttersida av Senja.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

Fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk og fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik sammen under Kirkeneskonferansen i 2018.

Foto: KSENIA NOVIKOVA/NRK

Troms + Finnmark = sant?

Fylkeshovedstaden skal ifølge en felles avtale bli i Tromsø, men det skal være politisk og administrativ ledelse både i Vadsø og Tromsø.

Det blir innført parlamentarisme og hvert fylke skal ha fire fylkesråder hver, ifølge avtalen.

Leder i fellesnemnda skal være fra Troms. Nestleder i fellesnemnda skal være fra Finnmark.

Samtidig har Finnmark fylkesting har nylig vedtatt at de vil sende et prosessvarsel om søksmål mot staten, for å stanse sammenslåingen.

Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ble vedtatt med 12 motstemmer, og motstanderne av sammenslåingen er både overrasket og skuffet over vedtaket i Finnmark Arbeiderparti.

Når partene møtes endelig møtes er målet å komme Stortingets vedtak om at regionene skal stå klar 1. januar 2020 i møte.

Det betyr at de ansatte i fylkene er på overtid når det kommer til å starte på det store arbeidet andre regioner har kommet mye lengre med.

En av de første oppgavene for det nye fylkesstyret er en utfordrende økonomisk situasjon. Blant annet har de ansatte i Finnmark fylkeskommune har hatt kjøpe- og reisestopp siden september.

Der skal det kuttes 62 millioner kroner av driftskostnadene neste år.

Les også: Dette vet vi om det nye fylket

Flere nyheter fra Troms og Finnmark