NRK Meny
Normal

Himmelsk vellyd avsluttet Festspillene i natt.

Det ble en vakker avslutning på Festspillene i Harstad kirke i natt med internasjonalt orkester, nordnorsk kor og solister.

Festspillavslutning
Foto: Nils Mehren / NRK

Festspilldirektøren selv måtte nærmest presse folk sammen på kirkebenkene slik at alle skulle få plass. Vel 450 betalende ville oppleve Theresienmesse av Josef Haydn, denne lørdagskvelden, badet i midnattsol. Det hele kunne ikke bli vakrere.

Først ut fikk publikum høre György Ligetis “Ramifications” for strykere med Mahler Chamber Orchestra. Verket ble skrevet så sent som i 1969 og er en underlig studie i stillhet og dissonans.

Det er utrolig at 40 musikere kan spille så presist og stille, verket avsluttes da også med minst 20 sekunders fullstendig lydløshet. Musikerne holder sine intrumenter som om de skulle til å spille igjen. Publikum satt som tente lys og magien var satt for kvelden.

Stykket er skrevet for to strykeensembler, som har stemt sine intrumenter i to forskellige variasjoner av grunntonen A. Deilig musikk fra samtiden.

Kvelden hovedverk var Theresienmesse

Som så mange andre av datidens komponister lagde også Hayden sine messer. Theresienmesse er et vakkert verk. Skrevet for solister, kor og orkester. Koret, Vokal Nord fra Tromsø, mer kjent i utlandet enn her hjemme, kledte godt det internasjonalt sammensatte Mahler Chamber Orchestra.

Vokal Nord
Foto: Nils Mehren / NRK

Orkesteret, der blant andre, Harstads egen Knut Eriks Sundquist spiller kontrabass tok tidligere i uken festpillpublikum med storm i kulturhuset. Ordet må ha spredt seg om at dette var noe helt utenom det vanlige.

Pur unge musikere fra 19 nasjoner, under ledelse av like pur unge Robin Ticciati (25) spiller musikk som om orkesteret er et eneste stort instrument.

Med de to nordnorske solistene, sopranen Berit Nordbakken Solset (Troms) og mezzosporanen Marianne Beate Kielland (Svolvær) og Vokal Nord var den nordnorske knaggen klar for dem som leter etter det. Som solister deltok også tenoren Fredrik Akselberg og bassbaryton Håvard Stensvold.

I himmelsk vellyd med messen alle deler, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus og Agnus Dei med et storstlått Dona nobis pacem kan atter småbyfreden senke seg over Harstad etter en vellykket festspilluke.

Se video fra konserten