NRK Meny
Normal

Hevdet hun ble voldtatt – dømt for falsk forklaring

Kvinnen forklarte politiet at hun hadde blitt voldtatt av en utenlandsk mann, men retten mener hun bare diktet og heller bidro til å skape fremmedfrykt.

Kvinne hevdet hun ble voldtatt

FALSK FORKLARING: Det var i et smug i Kirkegata voldtekten skjedde, ifølge kvinnen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

En kvinne i 20-årene er i Nord-Troms tingrett dømt til 30 dagers fengsel for overtredelse av straffeloven § 225 punkt a, for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke er begått.

I november i fjor, en natt til søndag, forklarte hun politiet at hun av en utenlandsk mann hadde blitt voldtatt i Tromsø sentrum, men forklaringen viste seg å være falsk.

Fant ingen bevis

Kvinnen hadde vært med sin samboer på et julebord på arbeidsplassen til samboeren i Tromsø sentrum. En stund etter at de hadde forlatt julebordet, varslet samboeren politiet om det som ble sagt å være en voldtekt.

Da politiet ankom, gråt kvinnen. Inne i politibilen forklarte hun at han hadde blitt voldtatt av en utenlandsk mann. Etter at politiet hadde blitt nærmere orientert, ble hun og samboeren bragt til legevakten og voldtektsmottaket. Dagen etter ble det foretatt en rettsmedisinsk undersøkelse.

Politiet innhentet data fra kvinnens telefontrafikk, og videre overvåkningsopptak fra to videokameraer. Etter å ha analysert materialet noen dager, ble voldtektsetterforskningen stanset. Noen dager senere besluttet politiet å sikte tiltalte for falsk anmeldelse.

Fremmedfrykt

I dommen heter det at det ikke er noen funn vitnebeskrivelser eller tekniske bevis som underbygger kvinnens forklaring.

I dommen legger retten vekt på at det er stigmatiserende å bli beskyldt for en voldtekt. Selv om ingen navngitte ble utpekt, rettet kvinnen mistanke mot en utlending - som igjen er egnet til å skape fremmedfrykt.

Kvinnen må i tillegg til fengselsdommen betale 3000 kroner av det offentliges kostnader med saken.