Hopp til innhold

Hevder turister dumper død fisk

– Både fiskere og lokalbefolkningen er forbannet, sier politiker.

Dumpet fisk

Den dumpede fisken skal ha drevet i land på Sørøya. I følge det Nrk får fortalt er det fileter av torsk og sei, der ryggfileten (kjent som loins på engelsk) er fjernet.

Foto: Linda Hansen

– Turistfiskere er hjertelig velkomne, men det man har sett seg lei på og reagerer så sterkt på er alle de ulovlighetene som foregår, sier Carina Prytz-Wallmann som er leder for Hasvik Senterparti.

Carina Prytz-Wallmann

Carina Prytz-Wallmann, som er leder for Hasvik Senterparti, forteller at det er stor frustrasjon blant lokalbefolkning og fiskere på Sørøya. –Dette er ressurser og mat, og det er ikke sånn det skal være, sier hun til Nrk.

Foto: Edvin Wallmann

Ikke langt fra fiskebankene utenfor Finnmark ligger Sørøya. Den grønne øya mitt ute i havgapet rykte på seg for å være en av verdens beste havfiskeplasser, og kalles blant annet for "storfiskens rike".

Hit kommer turistfiskere fra hele verden med drømmer om å få sitt livs fisk.

Nå reagerer flere i lokalsamfunnet, og forteller at turister dumper fisk ved kaia. Det mener Carina Prytz-Wallmann er respektløst.

– Folk er ganske forbannet. Det gjelder både fiskere og befolkningen ellers. Dette er ressurser og mat, og det er ikke sånn det skal være. Det er så bortkastet, sier en tydelig frustrert Carina Prytz-Wallmann.

Fiskestang

I fjor krevde også Nordland Fylkesfiskarlag at regjeringen setter fortgang i å innføre tiltak mot turistfisket. Tollvesenet mer enn doblet beslagene av ulovlig fisk på grensa i 2013. – Nå haster det med å få innført registereringsordninger for å hindre utpining av lokale fiskebestander, sa styreleder Hilmar Olav Sivertsen til Nrk.

Foto: SANDY MACYS / AP

– Finnes ingen god grunn for dette

Ralph Bengtsson driver Sørvær Gjestehus og jobber med Nordic Sea Angling, som er en de større fisketuristselskapene i Nord-Norge.

Han stiller seg uforstående til kritikken av turistfiskebedriftene på øya.

– Jeg har vanskelig med å forstå hvorfor. Jeg tenker at de kanskje ikke kjenner så godt til hva det er vi holder på med. Hvorfor skulle sportsfiskerne kaste fisk ved kaia? Det finnes ingen grunn til at noen skal ta opp fisk og la den ligge igjen, sier Bengtsson.

Danske turistfiskere drar opp storkveita

For tre år siden la ei arbeidsgruppe fram en rapport om turistfiske i sjø, der de blant annet foreslo fangsrapportering og registrering av bedrifter og båter. Norge kan snart være det eneste landet i norden som ikke krever lisens for turistfiske. Her drar danske turistfiskere opp storkveite i Lofoten.

Foto: Kristian Keskitalo, Wildwater Fishing

Nordic Sea Angling har blant annet et samarbeid med lokale yrkesfiskere som ta hånd om fisk som gjestene ikke kan ta hånd om.

I tillegg så settes mye av fisken tilbake i havet levende, ved metoden «catch and release».

– Vi vil ikke ha noe stempel på oss om at det kastes fisk på kaien. Det er skittprat, sier Ralph Bengtsson, opprinnelig fra Sverige.

Mangler regelverk for turistfiske

Fiskerdirektoratet etterspør klarere regler for turistfisket. Hermod Larsen er regiondirektør i Fiskeridirektoratet, og forteller at direktoratet per i dag er handlingslammet i forhold til turistfiske og antall kilo som tas opp.

Fiskebeslag ved grensen

Lovlig kvote som kan tas med ut av landet er 15 kilo fisk som du har fisket selv. I 2012 hadde turister kontrollert av tolldirektoratet hatt med seg 130 kilo fisk hver, der hovedvekten av dette var torsk. Beslagene på til sammen 2,6 tonn representerte en 150 prosents økning fra i året før.

Foto: Tollvesenet

– I dag er jo reglene slik at det er lov å ta med seg inntil 15 kilo over grensa, men det er ingen regler for hvor mye du kan fiske. Det gjør at vi er mer eller mindre handlingsrammet i forhold til hvor mye som blir tatt, sier Hermod Larsen.

I forrige uke ble 5 tyske turister tatt på grensa mellom Finland og Finnmark med 400 kilo torskefilet.

I 212 gjorde Tollvesenet et samlet beslag på 4,5 tonn fisk, noe som mest sannsynlig bare er toppen av et isfjell ifølge regiondirektør i tollvesenet region Nord, Atle Joakimsen.

I fjor krevde også Nordland Fylkesfiskarlag at regjeringen setter fortgang i å innføre tiltak mot turistfisket, etter som beslagene på grensa var fordoblet.

Hermod Larsen forteller at Fiskeridirektoratet i Finnmark har spilt inn et ønske om at myndighetene setter en maksgrense for antall kilo som er lov til å fiske.

– Men politikerne har trolig funnet ut at det er større gevinst i forhold til reiselivet, enn det er behov for kontroll. Derfor har vi ingen slik grense per i dag, sier Larsen.

Sørøya

Flere nyheter fra Troms og Finnmark