NRK Meny
Normal

– Jeg tok våpenet fra ham

Øyenvitne Samir Saht hevder han forsøkte å avvæpne mannen som ble skutt i Tromsø, og at han informerte politiet om at mannen bar en luftpistol, ikke et skarpt våpen.

Samir Saht

Samir Saht sier han avvæpnet mannen, men at mannen tok pistolen tilbake.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Jeg ser mannen står utenfor huset, og at han holder en pistol. Jeg går ut til ham, og mannen sier at det er en kanon på den andre siden som skal ta ham, hevder Samir Saht (19), som bor i et hus i gata der skyteepisoden skjedde torsdag formiddag.

Det var like før klokken halv elleve torsdag formiddag at en mann ble skutt og skadet i en væpnet politiaksjon nord for Tromsø sentrum.

– Hadde en luftpistol

Politiet rykket ut etter melding om en eller flere bevæpnede personer i området, og det var politiet som løsnet skudd.

19-åringen påstår at han straks så at det var snakk om en luftpistol, og ikke ble redd.

– Jeg tok våpenet fra ham, og sa at vi måtte gå til politiet, sier Saht.

Se Samir fortelle om hendelsen:

Skyteepisode Tromsø.

– Ble lagt i bakken

Samir Saht sier at han prøver å trekke seg unna når han hører at politiet er på vei. Da klarer gjerningsmannen å ta fra ham våpenet igjen og stikke av.

Saht hevder han selv blir stoppet av politiet, og bedt om å legge seg i bakken.

– Jeg sa til dem at de hadde tatt feil person, og at mannen de lette etter hadde en luftpistol, påstår Saht.

Han ser mannen i 20-årene komme ut på gata, og at politiet flere ganger ber ham legge seg ned.

– Når han fortsetter mot politiet og løfter våpenet, blir mannen skutt to ganger, i låret og i ryggen, forteller Saht.

Se video fra åstedet:

Politiet arbeider fortsatt på stedet hvor en mann i 20-årene torsdag morgen ble skutt i låret og ryggen.

Skjedde i boligområde

Skyteepisoden skjedde midt i et boligområde like nord for Tromsø sentrum.

Flere naboer så det som skjedde.

Malin Blomberg sier at hun sto på badet i leiligheten sin da hun og kjæresten hørte det hun først trodde var anleggsarbeid.

– Vi gikk ut og så at politiet la en mann i bakken. Politiet var godt utstyrt med både våpen og beskyttelse. Jeg syns det er helt vanvittig at noe slikt skjer, sier Blomberg.

– Ingen sikker info om luftvåpen

Fungerende politimester Einar Sparboe Lysnes sier til NRK at han er kjent med påstandene om at mannen hadde et luftvåpen, men at flere vitner på stedet har kommet med ulike forklaringer.

– Om et av flere vitner på stedet har uttalt dette til politiet, kan jeg ikke kommentere. Så langt så tyder all info jeg har fått på at politiet har fått opplysninger om at man står overfor en person med skytevåpen. Når politiet kommer til ber de ham flere ganger legge våpenet fra seg. Han går mot politiet og retter et skytevåpen mot politiet. Så løsnes det flere skudd, der minst to treffer personen, sier Sparboe Lysnes.

Mannen kom gående mot polititjenestemennene på nært hold, ifølge Sparboe Lysnes.

Han sier at han ikke ønsker å gå for mye inn på detaljene i saken der spesialenheten for politisaker skal undersøke og komme med sin konklusjon.

Men han står fast på at politiet på stedet ikke hadde noen sikker kunnskap om hva slags våpen det var snakk om, og at de handlet ut ifra at det ble rettet et skytevåpen mot dem.

– Om det viser seg i ettertid at dette er et luftvåpen, så er det noe etterforskningen får vise. Spørsmålet er om det var berettiget av dem å oppfattet våpenet som en trussel mot sine liv. Så langt tyder alt på at de har gjort det de måtte, sier Sparboe Lysnes.