Hopp til innhold

Hevder «monstertorsk» fortsatt svømmer i fjorden: – Noe er riv, ruskende galt

Fiskerne i Storfjord og Kåfjord har fått deformerte torsk i garnet i ti år. Men forskerne mener det bare er vanlig kongetorsk.

Monstertorsk eller kongetorsk

Er dette en monstertorsk eller kongetorsk? Fisken ble fanget i Kåfjord i Nord-Troms.

Foto: Nils Samuelsen

– Vi får slike torsk nesten daglig. I ti år har vi fått torsk i samme størrelse, på 2,4 kg. Den er mer eller mindre deformert, sier leder for Kåfjord Fiskarlag i Troms, Nils Samuelsen.

Noe er riv, ruskende galt. Den er fryktelig mager, og ser ut som... ja. Den innbyr ikke til å spise, akkurat

Nils Samuelsen
Nils Samuelsen

– Når jeg får en sånn fisk, så hiver jeg den til fuglene. Lytt til fiskeren som vet, sier leder i Kåfjord fiskarlag, Nils Samuelsen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det er syv år siden den såkalte monstertorsken var på alles lepper. Grusomme bilder av kraftig deformert torsk var toppoppslag i media, videresendt fra Fiskeridirektoratet som gjorde undersøkelser for å finne ut hva årsaken var.

Mange var raskt ute og skyldte på de lokale torskeoppdrettsanleggene. Selv nektet næringen blankt for at torsken kom fra dem.

Hva skjer med torskestammen når slike «monstre» gyter i vår fjord?

Nils Samuelsen

Fortsatt mener lokale fiskere at det er det nå nedlagte oppdrettsanlegget som er «torskens far».

– Fiskarlaget har i alle år kontaktet Kåfjord kommune, Fylkesmannen i Troms, Mattilsynet, Norges Fiskarlag nord og Fiskeridirektoratet om dette. Men så langt for døve ører, sier Samuelsen.

Torsk med utvekst på hodet og ødelagt munn

Torsk med utvekst på hodet og ødelagt munn. Denne ble fanget i Storfjord i Nord-Troms i 2009.

Foto: Fiskeridirektoratet

Hemmeligholdt resultatet

Seksjonssjef Ernst Bolle i Fiskeridirektoratet husker godt monstertorsken. Han forteller at de den gangen ikke klarte å genfeste torsken hundre prosent, og at det var 1-1,5 prosent sannsynlighet for at torsken ikke kom fra oppdrett.

– Dermed kunne vi ikke konkludere, forklarer Bolle.

Vi visste ikke omfanget av det, og alle nektet for at torsken tilhørte dem

Ernst Bolle

Fiskeridirektoratet hemmeligholdt lenge resultatet etter deres undersøkelser.

Ingen problemer

Daværende styreleder for det nedlagte oppdrettsanlegget Storfjord Torsk, Steinar Eliassen, sier de aldri hadde problemer med misdannelser.

Det var rett og slett fælt å stå midt oppe i det og føle seg forhåndsdømt

Steinar Eliassen

– Vi hadde ikke hatt problemer med å innrømme det dersom det var oss, men torsken vår var prima vare, sier Eliassen. Han presiserer at de ikke engang hadde denne typen torsk.

Lite forskning

Havforskningsinstituttet DNA-testet fisken, og mente intensive oppdrettsmetoder kunne ligge bak.

Marinbiolog og forsker på kysttorsken ved Havforskninga, Erik Berg, sier det ikke er gjort nærmere forskning på monstertorsken.

Han har vært jevnlig på forskningstokt fra Stad til Kirkenes, og det tilhører sjeldenhetene å få monstertorsken i garnet.

Etter å ha sett bildene fra Samuelsen, mener han det ser ut som en kongetorsk.

Kongetorsk

Kongetorsken har trolig fått navnet sitt etter formen på hodet, som ligner på ei krone og har god passform til ei krone. Det har blitt sagt at kongetorsken førte de andre fiskene inn i gytefeltet.

Foto: unknown

Miljømessig betinget

Atle Mortensen, nofima

Seniorforsker Atle Mortensen i Nofima sier kongetorsken kan være arvelig og handle om genetikk, men han tror det er mer sannsynlig at den er preget av miljøet.

Foto: Audun Iversen / Nofima

Kongetorsken er et kjent, men relativt sjeldent fenomen langs kysten. Torsken har en knekk i nesa, og hodet trykt inn. Den er sterkt myteomspunnet, det ble sagt at den sikret fiskerne hell og lykke i fremtiden.

Seniorforsker og leder for avlsprogram på torsk, Atle Mortensen i forskningskonsernet Nofima, mener også det er snakk om kongetorsk ut fra bildene.

Det er en barnesykdom, og det er usannsynlig at det skyldes oppdrett. Kongetorsken har eksistert i alle tider, og er miljømessig betinget

Atle Mortensen

Nofima har kartlagt 13 former for misdannelser på torsk. Årsaken var for høye temperaturer, som førte til rask klekking. Mortensen sier utviklingen har kommet langt, og at det i dag ikke er mer misdannelser i oppdrett enn i naturen for øvrig.

– Det er altfor enkelt å avskrive det med kongetorsk, det har jeg også fått. Kom til Kåfjord for å se selv og forske på den. Jeg kan også sende den inn, oppfordrer Samuelsen forskerne.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark